Την αναγκαιότητα να ανοίξει ένας διάλογος με την Τουρκία και να βγούμε από το συνεχιζόμενο θέατρο των προκλήσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και να οδηγηθούμε σε μια λύση στο Κυπριακό, υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό απαιτεί και τη συνεργασία της Αγκυρας. Απαντώντας δε σε όσους τάσσονται υπέρ της επιθετικής πολιτικής δεν διστάζουν να θυμίσουν ότι όσα χάνονται στο πεδίο της μάχης, δεν κερδίζονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, με την Αθήνα να επιθυμεί εκτόνωση των εντάσεων και προσέλευση, με συγκεκριμένο πλαίσιο, στο τραπέζι του διαλόγου.

Στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι ένας ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία θα πρέπει να είναι ο στόχος και μάλιστα άμεσα, τονίζοντας ωστόσο ότι η συνεργασία «είναι σαν τον ταγκό, χρειάζεται δύο».

Αμυντική θωράκιση

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα επιχειρεί να θωρακιστεί απέναντι σε μία ενδεχόμενη «απειλή», από την Τουρκία, με τα εξοπλιστικά να βρίσκονται ψηλά τόσο στην αναμενόμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου όσο και στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και τη συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτά που δείχνουν δε να κλειδώνουν είναι η προμήθεια δύο γαλλικών φρεγατών αλλά και μία συμφωνία υποστήριξης της Ελλάδας, σε σχέση με τα αμυντικά συστήματα που διαθέτει και χρειάζονται συντήρηση ή εκσυγχρονισμό.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές σχολιάζοντας τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Τουρκίας περί διασφάλισης δικαιωμάτων της στην περιοχή, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις τις κρίνουν ως μία σαφή και διαρκή υπενθύμιση της παρουσίας τους στην περιοχή και έμπρακτη αμφισβήτηση. Σημειώνουν δε ότι μετά την, έστω και χλιαρή κίνηση της ΕΕ, προς την κατεύθυνση της καταδίκης των τουρκικών ενεργειών, παρατηρούμε ενίσχυση τόσο της ρητορικής και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο, όσο και αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που ακόμα και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η σύνδεση των δύο γεγονότων, θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως ένα μήνυμα από την Αγκυρα.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει εξ αρχής την πρόθεσή του για μία συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου. Η τουρκική πλευρά βλέπει θετικά και μία ενδεχόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, η οποία ωστόσο επί του παρόντος και με το κλίμα που έχει διαμορφώσει η Αγκυρα έχει πολλούς αστερίσκους και επιδέχεται αμφισβήτησης, για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει και ποιον να εξυπηρετήσει τελικά. Ως εκ τούτου, το ραντεβού δεν αποκλείεται, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Ενας γρίφος για δυνατούς λύτες, αφού ο Ερντογάν επιμένει στην τάση κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην περιοχή του Αιγαίου όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμηνύοντας σχεδόν καθημερινά ότι η Αγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τα όσα θεωρεί δικαιώματά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στην κυριαρχία του Αιγαίου και δη στα όποια δικαιώματα προκύψουν σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτασμάτων, ενώ την ίδια στιγμή στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρούνται νέα τετελεσμένα με όχημα την κατοχή, καθώς ο ξεκάθαρος στόχος της Τουρκίας είναι η διατήρηση του ρόλου της στο ενεργειακό παιχνίδι.

Απίστευτη πρόκληση

Ευθεία πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο επανέφερε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά πόζαρε και μπροστά από τον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ο τούρκος πρόεδρος μετέτρεψε τις θεωρίες της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε απτή πρόκληση, όταν στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε εμφανίστηκε να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής με φόντο έναν χάρτη που φέρει την επιγραφή: «Γαλάζια Πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Με τον χάρτη αυτό, η «Γαλάζια Πατρίδα» αποκτά «υπόσταση» καθώς αναφέρονται συγκεκριμένα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, ενώ η διεκδίκηση καταγράφεται στον χάρτη που «αγγίζει» τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης.

Η συγκεκριμένη επίσημη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία παρουσιάζει τη θέση της Άγκυρας για το Αιγαίο αλλά και για την Μεσόγειο, που όμως στη συγκεκριμένη εικόνα δεν φαίνεται, καθώς καλύπτεται από την φιγούρα του Ερντογάν.

Νέα γεώτρηση

Νέα NAVTEX με την οποία ανανεώνει την δέσμευση της περιοχής που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η Τουρκία, για το διάστημα από 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου. Η νέα γεώτρηση δείχνει τον «Πορθητή» να μετακινείται τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα του σημείου που βρισκόταν μέχρι σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο, που επιχειρούσε δυτικά της Πάφου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τα αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνες οικόπεδα. Ο κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Λευκωσία έχει ενημερωθεί και έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις. Την ίδια στιγμή Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν τη NAVTEX που θα δείξει και τον τελικό προορισμό για έρευνες του σεισμογραφικού «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.