Ασταμάτητη είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα χτυπάει ξανά με τέσσερις NAVTEX στις δύο αυτές περιοχές, την ίδια μέρα που λήγει η κατάπαυση πυρός στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, πέρα από τις ναυτικές ασκήσεις, τα τουρκικά F-16 συνεχίζουν ακάθεκτα τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Μόνο σήμερα, υπήρξαν 51 παραβιάσεις και πέντε εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Τη Δευτέρα, για πρώτη φορά πέταξε τουρκικό drone πάνω από το νησί της Ρω.

«Τριπλό» χτύπημα σε ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι υδρογραφικές υπηρεσίες στην Τουρκία «πήραν φωτιά» σήμερα το πρωί, καθώς προχώρησαν στην έκδοση NAVTEX για ασκήσεις με βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δίπλα στη Λήμνο και στο Καστελόριζο, καθώς επίσης και μέσα σε τεράστια έκταση της κυπριακής ΑΟΖ.

Αρχικά, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX, που «δεσμεύει» θαλάσσια περιοχή εντός κυπριακής ΑΟΖ, για βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ μέχρι την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου και ώρα 1 π.μ.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε και δεύτερη NAVTEX για ναυτικά γυμνάσια, πάλι σε περιοχή μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που θα διεξαχθούν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Η τρίτη NAVTEX δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο για ναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από τις 5 π.μ μέχρι τις 9 π.μ. (με πράσινο χρώμα στον κάτωθι χάρτη).

Εκτός από τις τρεις παραπάνω NAVTEX, η Τουρκία εξέδωσε άλλη μία για το βορειοανατολικό Αιγαίο, «κλειδώνοντας» περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Λέσβο.

Στην περιοχή αυτή, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να εκτελέσει ασκήσεις με βολές, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου από τις 1.30 πμ.μ μέχρι τις 7 π.μ.

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ