«Γύρω στις 11 το βράδυ μου έδειξε η ΕΜΑΚ 16 σάκους με νεκρούς! Ενημέρωσα αμέσως τον αρχηγό». Με αυτή τη φράση ο κατηγορούμενος Χρήστος Λάμπρης επισφράγισε ότι οι ιθύνοντες στην Πυροσβεστική γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πριν από την κυβερνητική σύσκεψη στο σημείο της τραγωδίας, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είχε υποστηρίξει στην απολογία του ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο ίδιος είχε ενημέρωση για έναν ή δυο νεκρούς στις 19.54 το βράδυ. Έρχεται όμως σήμερα ο τότε διευθυντής πυρόσβεσης και διάσωσης του Σώματος, Χρήστος Λάμπρης και υποστηρίζει ότι γύρω στις 11 το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, είχε επίσημα ενημερώσει τον κ. Τερζούδη για 16 νεκρούς.


Ο κατηγορούμενος, ο οποίος πρώτα είχε πετάξει με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής πάνω από τη φωτιά και μετά βρέθηκε στην περιοχή της πυρκαγιάς, υποστήριξε ότι δύο λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα, είχε αντιληφθεί ότι η κατάσταση στο Μάτι είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακολούθως, όπως ανέφερε, επικοινώνησε με τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο και του περιέγραψε τη δραματική κατάσταση. «Εδώ έχει καεί πολύς κόσμος», φέρεται να του είπε και στη συνέχεια περιέγραψε τις εφιαλτικές εικόνες με καμενους ανθρώπους που αντίκρισε.

«Σε μια ταβέρνα ήταν τέσσερις- πέντε κυρίες που είχαν καεί τα μαλλιά τους, είχαν μαυρίσει τα ρούχα τους, ήταν σε κατάσταση σοκ. Στον ασύρματο άκουγα ένα αυτοκίνητο που έλεγε ότι υπάρχει κόσμος στο Ναυτικό Όμιλο. Όταν έφτασα στη διασταύρωση με τη Ραφήνα στην οδό Φλέμινγκ, αυτό που είδα με άφησε εμβρόντητο» περιέγραψε ο κατηγορούμενος, αναφέροντας ότι σε όλη τη διαδρομή που διένυσε είδε πολλά καμμένα αυτοκίνητα και κατέληξε «το συγκεκριμένο φαινόμενο μας ξεπέρασε και σαν πρόσωπα και σαν μηχανισμό. Δεν είχαμε εκπαιδευτεί για αυτό. Η παρουσία του πυροσβεστικού μηχανισμού πιθανώς ήταν ελλειμματική. Θα έπρεπε να υπάρχουν πιο πολλά αυτοκίνητα».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην εκτροπή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πετούσε προς Μάτι, για τα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων, απόφαση που επικρίθηκε από πολλούς. «Επειδή ακούστηκαν πολλά εγώ θα σας πω τι είδα» ανέφερε ο κ. Λάμπρης και περιέγραψε το μέτωπο που απειλούσε τα διυλιστήρια «είχε ανεξέλεγκτη φλόγα και έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα και να ειδοποιήσουμε και τους επίγειους. Είχε γίνει μια έκρηξη σε κοντινό βιομηχανικό χώρο και πλησίαζε μεγάλη φλόγα στις εγκαταστάσεις».

«Είχα ραντεβού με την κ. Α…. για προγραμματισμό συνάντησης με εθελοντές»

Ο Γιώργος Πορτοζούδης, τότε διοικητής Υ.Ε.Μ.Π.Σ. (υπηρεσία εναερίων μέσων), απολογούμενος απάντησε στις καταγγελίες ότι τις ώρες που ο πύρινος εφιάλτης κατέκαιε το Μάτι, ο ίδιος ξεναγούσε μια γυναίκα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής.


«Είχε προγραμματιστεί ραντεβού με την κυρία Α…, υπεύθυνη για τον προγραμματισμό συνάντησης με εθελοντές. Της είπα να έρθει εκείνη την ημέρα. Της έβγαλα άδεια εισόδου. Μου είπε ότι θα έρθει με αδελφή της ή κάποιον άλλον. Ήρθε γύρω στις 6:30. Την ανέβασα στο γραφείο. Της εξήγησα για την υπηρεσία. Της έδωσα ένα αναμνηστικό, μπρελόκ και μπλουζάκι. Στη συνέχεια την κατέβασα στο ισόγειο και τους είπα πως κατεβαίνω στην πίστα με τα ελικόπτερα και τους είπα αν χρειαστεί να με καλέσουν.

»Ήταν ελικόπτερα δεμένα με τους μηχανικούς, πολύ δυνατός ο άνεμος και έβλεπα καπνό από Πεντέλη. Δε με ξένισε κάτι. Στη συνέχεια αποχώρησε η κυρία Α…και περίμενα να έρθει πρώτο ελικόπτερο. Ήρθε πρώτο με κύριο Αναστασόπουλο. «Μου λέει διοικητή πρέπει να κάηκαν δύο-τρεις άνθρωποι». Του λέω δεν είναι δυνατόν. Φανταστείτε την επόμενη ημέρα που μάθαμε τον αριθμό των νεκρών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πατεράδες μας, μάνες μας, παιδιά μας» είπε ο κ. Πορτοζούδης.

Ο κατηγορούμενος, στη συνέχεια της απολογίας του, έκανε λόγο για «ανθρωποφαγία προς το πρόσωπό του», εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τα όσα αναληθή, όπως υποστήριξε, ακούστηκαν ότι εγκατέλειψε τη θέση του.

«Μετά άρχισε μία ανθρωποφαγία στο πρόσωπο μου με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από μία μερίδα του Τύπου, ότι εγώ εγκατέλειψα τη θέση μου και δεν με βρίσκανε, χωρίς να υπολογίζει κανείς εάν εγώ είχα δύο παιδιά. Να ακούει η μάνα μου στο χωριό, στα πρωϊνάδικα, στις φυλλάδες.

»Σκεφτόμουν όλα αυτά που έκανα τόσα χρόνια και εάν μου άξιζε να βρεθώ κατηγορούμενος. Στη γέννα του παιδιού μου δεν ήμουν, πέταγα. Για μία εντολή που δεν πήρα ποτέ και που και να μου την έδιναν θα έλεγα όχι. Και ο κ. Δροσόπουλος που πήγε με ένα καρυδότσουφλο, θα έπρεπε να τον τιμωρήσω. Δεν ήξερε εάν θα μπορούσε να προσγειωθεί στην Ελευσίνα ή τα Μέγαρα και πήρε το χειρότερο σενάριο της Τανάγρας. Αισθάνομαι τέτοια πίκρα, απογοήτευση, ειδικά με την ανθρωποφαγία στο πρόσωπο μου» κατέληξε ο κ. Πορτοζούδης.

«Την ευσυνειδησία και την αίσθηση καθήκοντος, την κάναμε κατηγορητήριο»

Με φόρτιση ξεκίνησε την απολογία του, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου «ΦΛΟΓΑ 1» στο οποίο βρισκόταν και ο κ. Λάμπρης. «Δηλώνω αθώος. Βρίσκομαι σε αυτή τη θεση διότι υπερέβαλαν εαυτόν», ανέφερε απολογούμενος ο Χρήστος Δροσόπουλος.

«Κατηγορούμαι ότι αποχώρησα στις 17:30 ενώ είχα καύσιμα και θα μπορούσα να μείνω μέχρι τις 17:50. Για εμάς που πετάμε, το αεροπλάνο πρέπει να έχει μία μίνιμουμ ταχύτητα. Είχαμε ένα εναέριο μέσο και έπρεπε να κρίνουμε ότι έπρεπε να φύγουμε για να βάλω καύσιμα. Δεν ξέραμε ποια αεροδρόμια μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Θα πρέπει να έχει καύσιμα το ελικόπτερο έτσι ώστε εάν κάνεις προσπάθεια δύο φορές αποτυχημένη να προσγειωθείς, να έχεις καύσιμα να συνεχίσεις. Κάποιοι στο δικαστήριο σας αντιμετωπίζουν το ελικόπτερο σαν να είναι αυτοκίνητο. Έχω ακούσει τα χίλια μύρια μέσα στο δικαστήριο σας εδώ και δύο χρόνια. Πετούσα σε μία θύελλα 10 με 12 μποφόρ”, είπε ο κατηγορούμενος, αμφισβητώντας το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Ο κατηγορούμενος ξεσπώντας σε κλάματα ανέφερε ότι «ο ισχυρισμός ότι διέθετα 20 λεπτά καύσιμα είναι εσφαλμένος. Κανένα στοιχείο δε διέλαθε της προσοχής μου, αντίθετα υπερέβην τα εσκαμμένα. Θα έπρεπε να είμαι προσγειωμένος και να μην ελεγχθώ. Όπως αυτοί που έμειναν προσγειωμένοι και ούτε κατάθεση δεν έδωσαν. Στο Μάτι εγώ το μόνο που μπορούσα να ελέγξω ήταν όργανα ελικοπτέρου, καύσιμα και να κάνω ό, τι καλύτερο μπορούσα.Όταν προσγειώθηκα στη βάση μου είχα εκτελέσει την αποστολή μου. Παρόλο που υπερέβαλα εαυτόν δεν μπορούσα να αποτρέψω γεγονός”.

Τελευταίος απολογήθηκε ο πρώην αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος και τότε διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, Στέφανος Κολοκούρης. «Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου στους συγγενείς των θυμάτων. Από την πυροσβεστική, αυτό που μου έμεινε ήταν τα 18 μου χρόνια στην ΕΜΑΚ. Την ώρα που έσωζα κάποιον έσωζα και εαυτό μου. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει όρια», είπε στην έναρξη της απολογίας του ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Κολοκούρης τόνισε στην απολογία του ότι ενώ βρισκόταν σε κανονική άδεια, την ανακάλεσε για τις 23 Ιουλίου, λόγω επικινδυνότητας του καιρού σε κλίμακα 4. Όπως εξήγησε δε ο κατηγορούμενος, ενώ επιχειρούσε με την ομάδα του στη φωτιά της Κινέτας,

δεχόταν συχνά τηλεφωνήματα από τον τότε υπαρχηγό Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο και τον αρχηγό που τον έβαζαν σε ανοικτή ακρόαση με τον Υπουργό για να ενημερωθούν.

«Με πήρε ο Ματθαιόπουλος τηλέφωνο αφού είχε σουρουπώσει, με πήρε και μου λέει πάρε δέκα-δώδεκα αυτοκίνητα και ομάδα πεζοπόρων και κατευθύνσου στη φωτιά Νέας Μάκρης. Εγώ συντονίζω και επιταχύνω να γίνει η εντολή που μου είχε δώσει ο κ. Ματθαιόπουλος» περιέγραψε ο κ. Κολοκούρης την εντολή που έλαβε να μεταβεί στη μεγάλη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

Πρόεδρος: Όσο ήσασταν στη Κινέττα αναφορικά με το θέμα της μετάβασης στο Νταού πόσες φορές, μιλήσατε με Ματθαιόπουλο;

Κατηγορούμενος: Δύο φορές. Μετά τις επτά σίγουρα…Εγώ είμαι το παιδί ενός αυτοκινητιστή, δεν έχω λόγο να σας πω ψέματα. Λέει ότι με πήρε στις 5 και να είμαι σε ετοιμότητα. Είναι δυνατόν να μην είναι πυροσβεστική σε ετοιμότητα;

Πρόεδρος: Τι ώρα φύγατε;

Κατηγορούμενος: Γύρω στις οκτώ παρά τέταρτο.

Πρόεδρος: Έχετε σωστικές λέμβους;

Κατηγορούμενος: Ναι τρεις. Δεν μου είπε κανείς τίποτα να τις πάρω μαζί. Είναι όμως για συμβάντα σε λίμνες και ποτάμια, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε θάλασσα.

Πρόεδρος: Εάν είχε ζητηθεί θα μπορούσαν να είχαν πάνε στη Ραφήνα αυτές οι λέμβοι;

Κατηγορούμενος: Ναι θα μπορούσαν. Δεν είναι εύκολο ωστόσο. Χρειάζεται τρέιλερ και θα έπαιρνε τουλάχιστον δύο ώρες.

Ο πρώην αρχηγός του ΠΣ, αναφέρθηκε τέλος στις λανθασμένες επιλογές της Τροχαίας να μην ανοίξει δίοδο διαφυγής για τα αυτοκίνητα προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

«Αυτό το χάος ποιος το επέτρεψε εκεί πέρα; Δεν έπρεπε να έχει ανοίξει ο δρόμος για διαφυγή”, κατέληξε ο κατηγορούμενος.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζονται αύριο.



Dnews