Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις στην Ευρώπη

Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις στην Ευρώπη
Αυτή είναι η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις στην Ευρώπη

Πρόταση κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν σχετικά με την άρση των μέτρων αναφορικά με τις μετακινήσεις και τα σύνορα, ζητώντας να “ανοίξουν” ξανά οι μετακινήσεις μεταξύ χωρών της Ε.Ε. έως τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι εφικτό.

Σύμφωνα με το non paper που κατατέθηκε τη Δευτέρα από την ελληνική πλευρά για τον τουρισμό και επικαλείται το Brussels Playbook του Politico, η Ελλάδα αναφέρει το εξής: “στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια σε όσες χώρες της Ευρώπης είναι εφικτό”.

Η Αθήνα, όπως αναφέρεται, επιζητεί “δίκαιη μεταχείριση” για όλους τους πιθανούς ταξιδιώτες για να εμποδιστεί όποια “μεροληπτική στάση σε ό, τι αφορά την υπηκοότητα” στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», αναφέρει το έγγραφο και ζητά να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: «Δεν πρέπει να υπάρχει “καραντίνα” ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Την ίδια στιγμή πάντως, η Αθήνα δεν είναι σύμφωνη με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.
Στην πρότασή της αναφέρει ότι πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι.

Εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο». Τέλος τονίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση ως προς τα μέσα του ταξιδιού:

«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν καθώς γεμίζοντας τις μισές θέσεις θα καταστήσει τις πτήσεις μη συμφέρουσες οικονομικά» αναφέρει το έγγραφο που εστάλη.