Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 15:39

Τουρκία: Αμετάβλητα στο 19% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 19% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, παρά την προηγούμενη δέσμευσή της για σύσφιξη της πολιτικής περαιτέρω εάν χρειαστεί.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Erdogan να απολύσει τον πρώην διοικητή και να προκαλέσει μαζικό sell off των τουρκικών assets.

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα δεν επαναδιατύπωσε τις δεσμεύσεις του προηγουμένου μήνα να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί και να διατηρήσει «αποφασιστικά» τη σφιχτή νομισματική πολιτική «για παρατεταμένη περίοδο», ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει αυξηθεί πάνω από το 16%.

Η λίρα υποχώρησε 0,7% στα 8,125 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά από την απόφαση.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Sahap Kavcioglu, ο οποίος προηγουμένως είχε ασκήσει κριτική στη σφιχτή στάση για τα επιτόκια, τις τελευταίες εβδομάδες υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν απότομες αλλαγές.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις καθώς και το άνω του 10% sell off της λίρας έπεισαν τους επενδυτές πως η πολιτική θα παραμείνει σταθερή για την ώρα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ εκτιμούν πως η χαλάρωση θα έρθει πιθανότατα στα μέσα του έτους.

Στο ανακοινωθέν της επιτροπής νομισματικής πολιτικής επισημαίνει ότι τα επιτόκια «θα συνεχίσουν να καθορίζονται σε επίπεδο άνω του πληθωρισμού για να διατηρηθεί ένα ισχυρό αποπληθωριστικό αποτέλεσμα μέχρι οι δείκτες να κάνουν λόγο για μόνιμη πτώση στον πληθωρισμό».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 16:05

zougla.gr