Σε ένα περίεργο κλίμα, όπου η τουρκική πλευρά καλλιεργεί την ένταση και μετά τις  σημερινές επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Άγκυρα, επρόκειτο αρχικά να συναντήσει μόνο τον ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα γίνει στις 3 το μεσημέρι, προγραμματίστηκε αιφνιδιαστικά, κάτι που δείχνει την αναβάθμιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις και προειδοποίησε ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο αν χρειαστεί. «Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε. Αυτήν τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν κι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε για την Ελλάδα είπε ότι δεν έχει δικαιώματα ανοιχτά της Λιβύης, ούτε δυνατότητες για έρευνες και γεωτρήσεις και γι’ αυτό ενοχλείται από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Το πιο σημαντικό άλμα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με τη Λιβύη έδειξαν αποφασιστικότητα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα θα κάνουμε από κοινού με τη Λιβύη και έρευνες και γεωτρήσεις. Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα, επειδή δεν έχει η ίδια αυτές τις δυνατότητες. Δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή. Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αν εμείς δεν υιοθετούσαμε έναν πιο ήπιο ύφος, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά, θα πήγαινε αλλού, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση. Κάθε φορά, όταν υπήρξε ανάγκη, αποσύραμε πίσω τα πλοία μας για συντήρηση, πήραμε πίσω τα ερευνητικά μας και δεν είπαμε τίποτα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Από ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Ακολούθως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Δένδια δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

zougla.gr