Μεταφέροντας το αίσθημα της βαθιάς οδύνης που διακατέχει την τοπική κοινότητα, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προέβη σε μια συγκινητική απόφαση που αντανακλά την εθνική θλίψη. Η ανακοίνωση της αναβολής των δύο προγραμματισμένων συναυλιών του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Πόλη Πολιτισμού», που επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, και αύριο, 7 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την έκφραση ενός ελάχιστου φόρου τιμής προς τους δύο αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η απώλεια των δύο παλικάρια της πατρίδας σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή της Τανάγρας έχει βυθίσει σε πένθος την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η απόφαση του Δήμου αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του βάρους αυτής της απώλειας και επιβεβαιώνει τη δέσμευση των τοπικών αρχών να σταθούν αλληλέγγυες με τις οικογένειες των θυμάτων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Η αποψινή συναυλία του αγαπημένου ερμηνευτή Δημήτρη Μπάση, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Παρομοίως, η αυριανή προγραμματισμένη εκδήλωση του φεστιβάλ, η οποία είχε επίσης προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στο κοινό, αναστέλλεται. Αυτή η πράξη δεν αποτελεί απλώς μια τυπική αναβολή, αλλά μια ουσιαστική δήλωση σεβασμού και αναγνώρισης της θυσίας των δύο νέων ανδρών. Η «Πόλη Πολιτισμού», που έχει ως στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της τέχνης και της καθημερινότητας, και την προαγωγή της πολιτιστικής ζωής, συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στη γενικότερη προσπάθεια για εθνική περισυλλογή και έκφραση αλληλεγγύης. Η αναβολή υπογραμμίζει την αίσθηση κοινής απώλειας και την ανάγκη για σιωπή, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη όσων έφυγαν πρόωρα υπηρετώντας την πατρίδα.

Η τραγωδία που συνέβη στην Τανάγρα, με την απώλεια των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει προκαλέσει κύματα θλίψης σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, συναισθανόμενος το βαρύ πένθος που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων, αλλά και η ευρύτερη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφάσισε την αναστολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Πόλη Πολιτισμού». Η σημερινή, 6η Σεπτεμβρίου, και η αυριανή, 7η Σεπτεμβρίου, ημέρες που είχαν οριστεί για τις συναυλίες, θα χαρακτηριστούν από την απουσία μουσικής και καλλιτεχνικών δρώμενων, ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης και σεβασμού. Η αναβολή δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά μια ηθική επιλογή που εκφράζει την αναγνώριση της αξίας της ζωής και της θυσίας των δύο αξιωματικών, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή εν ώρα καθήκοντος.

Το μήνυμα είναι σαφές: σε στιγμές εθνικού πένθους, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να παραχωρήσουν τη θέση τους στην περισυλλογή και στην έκφραση της οδύνης. Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Πόλη Πολιτισμού», που έχει ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Η απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να αναβάλει τις προγραμματισμένες συναυλίες, τόσο για την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου όσο και για τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια συμβολική κίνηση πένθους και τιμής στη μνήμη των δύο άτυχων ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η απώλεια αυτών των νέων ανδρών, οι οποίοι θυσιάστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε ένα σοκαριστικό αεροπορικό ατύχημα, βύθισε σε θλίψη την κοινωνία. Η αναβολή της αποψινής συναυλίας του Δημήτρη Μπάση, καθώς και της αυριανής εκδήλωσης, αποσκοπεί στο να δοθεί η πρέπουσα έκφραση στον εθνικό θρήνο και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Είναι μια υπενθύμιση ότι, πέρα από την καθημερινή μας ζωή και τις προγραμματισμένες μας δραστηριότητες, υπάρχουν στιγμές που απαιτούν σιωπή, σεβασμό και ενότητα.