ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

«Τρύπωσα» στις εντατικές πρόβες της παιδικής παράστασης «Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό» που έγραψε η Σοφία Α. Σωτηρίου και σκηνοθετεί η ικανότατη Ρέινα Εσκενάζυ λίγο πριν το on line streaming της [δες από τις 26/4 έως τις 8/5] κι εξασφάλισα αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες που γίνονται φυσικά με μάσκες κι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Πάμε να στα πω όλα για αυτή την παραγωγή του Πολιτιστικού Πάρκου; Είναι μια υποσχόμενη δουλειά που θα παρουσιαστεί διαδικτυακά από τη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια, με αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.Το θεατρικό έργο «Της Πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό» έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας έχει στόχο να αποδώσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα. Η Ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού! Μας μεταφέρει τις «ζαβολιές» και τις ανησυχίες των παιδιών του «τότε», που δε διαφέρουν από αυτές των παιδιών της σύγχρονης εποχής, τις ασκήσεις των ελεύθερων Ελλήνων των βουνών, την αξία της Τέχνης και τη συμβολή των Φιλελλήνων ζωγράφων όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά στην επιτυχία του αγώνα. Μέσα από τη δημοτική μουσική και με στοιχεία διάδρασης καθώς και με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, οι συντελεστές του έργου επιδιώκουν να αποδώσουν με τέτοιο τρόπο τη δράση στη σκηνή ώστε να βιώσουν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές την Ιστορία, σε μια διαφορετική διάσταση, ξεδιπλώνοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερις πράξεις που αντιπροσωπεύουν ορόσημα της Ελληνικής Επανάστασης και συνδέονται μεταξύ τους μέσω του παιδιού που αφηγείται τα δρώμενα στο «σήμερα» και συμμετέχει ενεργά στη δραματοποίηση του παρελθόντος.

Συγγραφέας: Σοφία Α. Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Σ. Εσκενάζυ

Σκηνικά -Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Μεσσαριτάκης

Επιμέλεια κίνησης: Διονύσης Τσαφταρίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Αναστάσης Κολοβός, Τόνια Ζησίμου, Τερέζα Καζιτόρη, Αντώνης Καλομοιράκης, Ευδοκία Ράπτη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Γιώργος Σαμαράς, Θανάσης Τσιδίμης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Άρτεμις Νικολάκη.

Συμμετέχει η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Χοροσταλίτες»’: Βασίλης Μεσσαριτάκης, Φάνης Φωτόπουλος, Νίκος Κοντός, Λεωνίς Ρεμούνδου

Στο Παρίσι σε ένα ατελιέ, ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, ζωγραφίζει τους τέσσερις πίνακες του για τον αγώνα των Ελλήνων. Σε παράλληλη δράση, οι Έλληνες αγωνιστές και η πορεία της Επανάστασης του 1821 έως την τελική νίκη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Όλα αυτά δένουν θεατρικά αρμονικά χάρη στη δυνατή πένα της Σοφίας Σωτηρίου που ζωντανεύει με πιστότητα και συναίσθημα τα δρώμενα της εποχής αλλά και τη σκηνοθετική ματιά της καταξιωμένης σκηνοθέτιδας Ρέινας Εσκενάζυ της οποίας επιτυχημένες δουλειές έχουμε παρακολουθήσει τόσο στο θέατρο όσο και την τηλεόραση. Η ομάδα «Χοροσταλίτες» βάζει τη δική της ξεχωριστή υπογραφή στο έργο με ένα ταξίδι στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Το παρελθόν συναντά τη σύγχρονη εποχή και η ψυχαγωγία την εκπαίδευση σε μια ακόμη παραγωγή της «Πολιτιστικό Πάρκο Α.Ε». Πρόκειται για έναν πολιτιστικό, εκπαιδευτικό φορέα που προάγει τις Τέχνες, τα γράμματα και τον Πολιτισμό με διεθνώς αναγνωρισμένα επιμορφωτικά προγράμματα αλλά και φιλόδοξες παραγωγές όπως η παιδική παράσταση Jazz for Kids που για 3 συνεχόμενες χρονιές σημείωσε τεράστια επιτυχία.

H παράσταση θα προβληθεί διαδικτυακά από τις 26 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου ενώ θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια την επόμενη θεατρική σεζόν.

Ανάλογα με την ημέρα παράστασης που έχετε επιλέξει η σελίδα προβολής θα είναι διαθέσιμη ως εξής: 25/04 (18.00 – 21.00), 26/04 (18.00-21.00), 01/05 (12.00-16.00) και 2,3/05 (17.00-21.00).enikos.gr