Χαλάνδρι: Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων – Φωτιστικά led στις τάξεις

Χαλάνδρι: Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων – Φωτιστικά led στις τάξεις
Χαλάνδρι: Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων – Φωτιστικά led στις τάξεις

Αναβαθμίζονται ενεργειακά εννέα σχολικές μονάδες στο Χαλάνδρι μετά την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 750.000 ευρώ.

Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων στο Χαλάνδρι αφορά σε «παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά συγκροτήματα» και εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της συμπαραγωγής και προώθησης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αστικές περιοχές».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων παραθύρων και εξώθυρων, αλλά και των φωτιστικών σωμάτων, με νέα τεχνολογίας LED. Προβλέπονται συγκεκριμένα, μονώσεις περίπου 4.733 τμ, τοποθέτηση κουφωμάτων περίπου 2.200 τμ και 1.634 τεμαχίων φωτιστικών LED.

H υλοποίηση του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως ορίζεται στην πράξη ένταξης. Τα σχολεία αυτά είναι το 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 4ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό, 5ο Λύκειο, 5ο Νηπιαγωγείο, 5ο Δημοτικό, 12ο Δημοτικό, 15ο Νηπιαγωγείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1,250 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Χαλανδρίου θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους για την ολοκλήρωσή του.

«Με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ένταξη του μεγάλου έργου ενεργειακής αναβάθμισης εννέα σχολείων του δήμου μας, τα οποία λόγω της παλαιότητάς τους έχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας με σοβαρές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και τους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, από άποψη συνθηκών, για μαθητές και εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, και συνέχισε:

«Το έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εργολαβία ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη για παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα των σχολείων του Χαλανδρίου. Θέλουμε σχολεία λειτουργικά, σύγχρονα και πάνω απ’ όλα φιλικά για τη μαθητική κοινότητα και το περιβάλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρούμε στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και ίδιους πόρους του δήμου και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ».

Ο κ. Ρούσσος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής για την καθοριστική συμβολή τους στη διαδικασία ένταξης του έργου. Για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου, ο Δήμος Χαλανδρίου ολοκλήρωσε από το 2019, ένα σχέδιο δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια».

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου προτείνει μία σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, προτείνοντας ενεργειακή αναβάθμιση σε επιλεγμένα κτίρια έως το 2022 και παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο σύνολο των δημοτικών κτιρίων έως το 2030. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, καθώς παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (με ανάλογες εκπομπές CO2) και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ