“Ανοικτές”, “ειλικρινείς” και “εκτεταμένες” χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τις συζητήσεις που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν θέματα στα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και ζητήματα που δημιουργούν τριβές. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ότι πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης, στη βάση του διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ότι “συμφωνήσαμε ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για την ανάπτυξή τους”, ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα οικονομίας και εμπορίου. Έκανε λόγο για μια “θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά” και “να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Τόνισε, επίσης, ότι παρακάλεσε να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων και προκλητικών ρητορικών που δεν βοηθούν το κλίμα. Η Ελλάδα, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον το επιθυμεί, ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Όπως είπε, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “βεβαίως απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά”.

Αναφερόμενος στην επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό, ο ‘Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”.

Ο κ. Δένδιας έθιξε και το μεταναστευτικό ζήτημα, λέγοντας ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του ότι πρόκειται για “ευρωτουρκικό ζήτημα” και υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δήλωση του 2016, ενώ υπενθύμισε την εργαλειοποίηση μεταναστευτικού στον Έβρο, πέρυσι. Ανέφερε ακόμη ότι μια αντιστροφή της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα ήταν “προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και της εικόνας της διεθνώς”. Ειδική αναφορά, έκανε ο Νίκος Δένδιας στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της. λέγοντας ότι “η στάση αυτή αντίκειται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας”.

“Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες να ζουν μαζί σε μια περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι “είναι προς συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε στα πλαίσια της καλής γειτονίας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο αλλά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε ένα βήμα” είπε ο υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του, να επισκεφτεί την Αθήνα.enikos.gr