Δραματική προειδοποίηση Σύψα για τον κορονοϊό!

Δραματική προειδοποίηση Σύψα για τον κορονοϊό!

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία σχετικά με την παρουσία του κορονοϊού στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (26/05), ο Νίκος Σύψας επεσήμανε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα κι ότι «έχουμε τον καλύτερο δείκτη RO σε όλη την Ευρώπη» αλλά, όπως τόνισε, υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.


Συνεχίζοντας, ο καθηγητής ανέφερε ότι σε δυο εβδομάδες θα δει η χώρα τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Παράλληλα, ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λόγου χάριν σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις, να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Αναφερόμενος στο “άνοιγμα” των πτήσεων, ο κ. Σύψας ανέφερε πως “ο τουρισμός είναι ρίσκο, αλλά ελεγχόμενο ρίσκο. Θα υπάρχει λειτουργικός έλεγχος στο αεροδρόμιο και εκεί που θα πηγαίνει ο τουρίστας θα υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο…”, ενώ για τα περιστατικά σε λεωφορεία με επιβάτες που δεν φοράνε μάσκα, σχολίασε ότι “η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας”.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε πως “το τελευταίο που με προβληματίζει είναι τα σχολεία. Είναι απόλυτα ελεγχόμενο το περιβάλλον. Είναι ιδανική ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σωστά στην πανδημία”.


Σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, ο Νίκος Σύψας εξήγησε πως “ένας άνθρωπος που τρέχει και λαχανιάζει, εκπέμπει πολλά σταγονίδια και μάλιστα σε κλειστό χώρο. Επίσης σε αποδυτήρια και ντους, υπάρχει ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μετάδοση του ιού”.

Τέλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο του ανεμιστήρα, λέγοντας πως “μπορεί να πάρει τα σταγονίδια μολυσμένου ανθρώπου και να μεταφέρει στα δύο μέτρα. Το βασικό μέτρο για τον εξαερισμό είναι τα ανοιχτά παράθυρα”.