
Ο Δήμος Αμαρουσίου αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των νέων, φιλοξενώντας τη δράση “YOUTH: Hooping for Change”. Η πρωτοβουλία αυτή, που συνδυάζει αρμονικά τον αθλητισμό με την ενίσχυση της ψυχικής διάστασης των εφήβων, πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου 2026, από τις 18:00 έως τις 21:00, στην κεντρική Πλατεία Ευτέρπης, δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αμαρουσίου. Η διοργάνωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πιλοτικού προγράμματος “It’s Up to You(th)”, που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), σε στενή συνεργασία με την αφοσιωμένη εθελοντική ομάδα Rebounders. Η εν λόγω δράση στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ψυχική τους κατάσταση μέσα από την άσκηση και την αλληλεπίδραση, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια αντιμετωπίζουν.
Η εκδήλωση “Hooping for Change” έχει ως θεμελιώδη αρχή ότι η σωματική δραστηριότητα, και ειδικότερα δραστηριότητες όπως το μπάσκετ (hooping), μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρός καταλύτης για την ψυχολογική ανθεκτικότητα και την έκφραση συναισθημάτων. Μέσα από ένα διαδραστικό και ανοιχτό πλαίσιο, οι συμμετέχοντες έφηβοι θα ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ομαδικότητα, την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα διαχείρισης πιέσεων. Η επιλογή του σταθμού ΗΣΑΠ Αμαρουσίου ως τόπου διεξαγωγής έχει συμβολική σημασία, καθώς βρίσκεται σε έναν κόμβο προσβασιμότητας, καθιστώντας τη δράση προσβάσιμη σε ευρεία ομάδα νέων από διάφορες περιοχές. Η προσπάθεια αυτή αναδεικνύει τη δέσμευση του Δήμου Αμαρουσίου για την υποστήριξη ενεργών πρωτοβουλιών που ωφελούν την τοπική νεολαία, προωθώντας μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα “It’s Up to You(th)” της ΕΠΑΨΥ, στο οποίο εντάσσεται η δράση “Hooping for Change”, έχει διαμορφωθεί με γνώμονα τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην κοινωνική και ψυχολογική τους ανάπτυξη.
Μέσω της συμμετοχής σε κινητικές δραστηριότητες και συνεργατικά παιχνίδια, οι νέοι καλούνται να απελευθερωθούν από την καθημερινή πίεση, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να δημιουργήσουν ουσιαστικές κοινωνικές συνδέσεις. Η συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Rebounders, η οποία φέρει εμπειρία στον τομέα του αθλητισμού και της κοινωνικής προσφοράς, εγγυάται την υψηλή ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Αυτή η στοχευμένη προσέγγιση στοχεύει να εφοδιάσει τους νέους με τα απαραίτητα ψυχικά και κοινωνικά εργαλεία, ώστε να πλοηγηθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στις προκλήσεις της εφηβείας και να διαμορφώσουν θετικά την προσωπικότητά τους, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο υγιούς και ευημερούσας κοινωνίας. Η ανοιχτή φύση της εκδήλωσης “Hooping for Change” προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους νέους να συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως προηγούμενης εμπειρίας στο μπάσκετ ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
Ο πυρήνας της δράσης είναι η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής, της αμοιβαίας υποστήριξης και της δημιουργίας θετικών εμπειριών. Η Πλατεία Ευτέρπης θα μεταμορφωθεί σε έναν χώρο ενεργούς έκφρασης και κοινωνικοποίησης, όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους τους, να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, και να νιώσουν μέρος μιας υποστηρικτικής κοινότητας. Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της σωματικής υγείας στην ευρύτερη έννοια της ψυχικής ευημερίας, προβάλλοντας έναν ολιστικό τρόπο προσέγγισης των αναγκών των νέων. Ο Δήμος Αμαρουσίου, μέσω αυτής της διοργάνωσης, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην ανάπτυξη και την υποστήριξη των νέων του, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία αυτής της περιόδου για τη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.











