Έρευνες σε δύο επίπεδα πραγματοποιούν οι αστυνομικές Αρχές, που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, προκειμένου να εντοπίσουν τα ίχνη αφενός των εκτελεστών που έστησαν τη φονική ενέδρα στον δημοσιογράφο και αφετέρου του ηθικού αυτουργού, που εκτιμούν ότι βρίσκεται πίσω από το συμβόλαιο θανάτου. “Κλειδί” για την πρώτη περίπτωση θεωρούν πως αποτελεί η εύρεση της μοτοσικλέτας χαμηλού κυβισμού, που χρησιμοποίησαν οι δράστες αρχικά για να προσεγγίσουν τον τόπο κατοικίας του δημοσιογράφου στον Άλιμο, και αφού εκτέλεσαν το σχέδιό τους, να διαφύγουν. Με δεδομένο ότι οι εκτελεστές ήταν επαγγελματίες, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι οι δράστες να επέλεξαν να κρύψουν το μηχανάκι σε κάποιο “ασφαλές” μέρος και όχι να το κάψουν -όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε άλλες εγκληματικές υποθέσεις- ώστε να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη, που θα βοηθούσαν τις Αρχές στον εντοπισμό τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό της επίμαχης μηχανής, που οι αστυνομικοί θεωρούν ότι αποτελεί την άκρη του νήματος για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Παράλληλα, “τρέχουν” οι έρευνες για την ανάλυση των δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Καραϊβάζ, που καταστράφηκε μεν από μία σφαίρα, αλλά είναι ακόμη δυνατή η ανάκτηση αρχείων αλλά και από το laptop του, που παρέδωσε στις Αρχές η σύζυγός του. Εκτιμούν ότι από την ανάλυση των δεδομένων είναι πιθανόν να προκύψουν στοιχεία που θα φωτίσουν την υπόθεση και ως προς το σκέλος του ηθικού αυτουργού. Το συμπέρασμα, πάντως, στο οποίο φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι αστυνομικοί, είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι οι δύο εκτελεστές δεν ήρθαν στη χώρα μας από το εξωτερικό, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο λόγω των αυστηρών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία, και έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι να κατοικούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν, άλλωστε, από το Star, οι έρευνες σε ξενοδοχεία αλλά και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, δεν έχουν αποφέρει καρπούς, γεγονός που ενισχύει το παραπάνω σενάριο.

Είχαν προσπαθήσει ξανά να τον σκοτώσουν;

Ένα νέο σενάριο φαίνεται πως επεξεργάζονται οι αστυνομικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, το βράδυ της Τρίτης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι δράστες της δολοφονίας είχαν προσπαθήσει ξανά να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ, τις τελευταίες τρεις ημέρες. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να πάρουν στην κατοχή τους κρίσιμο οπτικό υλικό των τελευταίων τριών ημερών πριν από τη δολοφονία, γιατί θεωρούν ότι οι δράστες δεν έκαναν μόνο “πρόβες” της εκτέλεσης, αλλά είχαν προσπαθήσει ξανά να τον σκοτώσουν, αλλά απέτυχαν για συγκεκριμένους λόγους. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός σταθμός, την Τετάρτη 7 Απριλίου ο δημοσιογράφος έφυγε κανονικά από το στούντιο της τηλεοπτικής εκπομπής, στο Πικέρμι, όμως καθυστέρησε να επιστρέψει στο σπίτι του, γιατί άλλαξε δρομολόγιο, παρέλαβε τη σύζυγό του από τη δουλειά και πήγαν και οι δύο μαζί στο σπίτι τους με μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεχομένως οι δράστες να έφυγαν, γιατί η καθυστέρηση ήταν μεγάλη ή γιατί ήθελαν να τον προσεγγίσουν όταν ήταν μόνος του. Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε μία ώρα νωρίτερα από τη δουλειά του απ’ ό,τι συνήθιζε, καθώς του το επέτρεψε η θεματολογία της εκπομπής, και επέστρεψε νωρίτερα στο σπίτι του. Σημειώνεται πως και την Τετάρτη και την Πέμπτη είχε παρκάρει ακριβώς έξω από την κατοικία του. Την Παρασκευή, όμως, ο δημοσιογράφος έφυγε τη συνηθισμένη ώρα από το τηλεοπτικό στούντιο, αλλά δεν βρήκε να παρκάρει έξω από το σπίτι του κι έτσι βρήκε θέση στάθμευσης κοντά στο παρκάκι, σε απόσταση περίπου 90 μέτρων. Ενδεχομένως οι δράστες να είχαν βάλει συνεργούς τους να έχουν πιάσει τη θέση μπροστά από το σπίτι, ώστε να δώσουν χρόνο στους δύο εκτελεστές να δράσουν, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Αυτοψία στον τόπο της δολοφονίας – Τα σημάδια από σφαίρες που προκάλεσαν νέα κινητοποίηση

Ένα νέο στοιχείο προέκυψε την Τρίτη σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μηχανή χαμηλού κυβισμού στην οποία επέβαιναν οι δύο δράστες κινείτο στην οδό Μουλόπουλου και όταν ο Γιώργος Καραϊβάζ πάρκαρε το αυτοκίνητό του, έξω από ένα παρκάκι, άρχισαν να τον πυροβολούν. Συγκεκριμένα, ο συνεπιβάτης της μηχανής που ήταν και αυτός που άνοιξε πυρ κατά του δημοσιογράφου, πυροβόλησε αρχικά εν κινήσει κατά του δημοσιογράφου. Γι’ αυτό και οι δύο πρώτες σφαίρες, φαίνεται ότι είναι πιθανόν να καρφώθηκαν στο μπαλκόνι και τον εξωτερικό τοίχο διαμερίσματος του πρώτου ορόφου, σε μία πολυκατοικία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και διαγώνια από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο αστυνομικός συντάκτης. Στη συνέχεια, και αφού κατέβηκε από τη μηχανή, ο εκτελεστής προσέγγισε τον Γιώργο Καραϊβάζ και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του και στο τέλος, όταν εκείνος είχε πια πέσει στο πεζοδρόμιο, τον πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι. Οι δράστες, φαίνεται πως στη συνέχεια διέφυγαν από την οδό Άννινου και μέσω της Γρανικού χάθηκαν στα στενά της περιοχής. Από εκείνο το σημείο, οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους σχετικό οπτικό υλικό.

Στις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι εμφανή τα σημάδια στο μπαλκόνι και τον εξωτερικό τοίχο του διαμερίσματος, που πιθανόν προέρχονται από τις δύο σφαίρες. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού άκουσε έναν θόρυβο εκείνη τη στιγμή και θεώρησε ότι κάποιος έριξε πέτρες. Βγαίνοντας στο μπαλκόνι της και κοιτώντας έξω, είδε τους τρεις υπαλλήλους του δήμου, και τους ρώτησε τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, της είπαν ότι κάποιος άνθρωπος κείτεται νεκρός σε κοντινή απόσταση. “Ήταν 2.15. Ήμουν στην κουζίνα. Ακούω έναν θόρυβο, σαν να πέφτει βράχος πάνω στον τοίχο. Τρόμαξα, δεν ξέρω τι έγινε. Εν τω μεταξύ έχω και έναν γάτο, που μπήκε μέσα τρέχοντας”, περιγράφει η γυναίκα. Στη συνέχεια εξήγησε ότι είδε τους κηπουρούς και αυτοί την ενημέρωσαν ότι “χτυπήθηκε ένας άνθρωπος”.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι αστυνομικοί έκαναν νέα αυτοψία στο σημείο της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο όπου βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης σημάδια από δύο σφαίρες σε παρακείμενη πολυκατοικία. Οι άνδρες της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν σκάλα, ώστε να μπορέσουν να δουν από πολύ κοντά τα δύο αυτά σημάδια στο μπαλκόνι και στον τοίχο της πολυκατοικίας.

Στο σημείο κλήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε να βοηθήσει στις έρευνες. Οι αστυνομικοί ερευνούν αν αυτά τα δύο σημάδια προέρχονται από σφαίρες 9 χιλιοστών, που χρησιμοποίησε ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί οι δύο βολίδες.

Οι ομοιότητες με άλλη δολοφονία, ο “πληροφοριοδότης” και τα πρώτα λόγια της συζύγου του δημοσιογράφου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν εντοπίσει αρκετές ομοιότητες μεταξύ της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και μία άλλης, που είχε γίνει στα Βόρεια Προάστια, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και σε σύσκεψη που έγινε χθες. Συνολικά, εξετάζουν ακόμη τέσσερις υποθέσεις δολοφονίας.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, οι δύο εκτελεστές είχαν τη βοήθεια τουλάχιστον ενός ακόμη ατόμου, του “πληροφοριοδότη”, που ήταν στημένος σε σημείο της διαδρομής και ενημέρωσε τους εκτελεστές ότι ο δημοσιογράφος πλησιάζει στο σπίτι του. Από τα βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί εξετάζουν όλους όσοι απεικονίζονται, ώστε να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται η παρουσία τους στην περιοχή. Επιπλέον, αναζητούν και πληροφορίες ακόμη και μέσα από τις φυλακές, προκειμένου να δουν εάν υπήρξαν ύποπτες συζητήσεις πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου και ποιες ήταν οι αντιδράσεις, μετά την εκτέλεσή του.

Η σύζυγος του Γιώργου Καραϊβάζ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη της Ασφάλειας, στους οποίους φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1: “Ουδέποτε μου είπε ο Γιώργος ότι δέχεται απειλές. Δεν τον είδα να αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά του το τελευταίο διάστημα, δεν πιστεύω να φοβόταν γιατί ποτέ δεν μου είχε πει κάτι”.enikos.gr