Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον Δήμο Πεντέλης. Η πρόληψη και η αντιπυρική θωράκιση του Δήμου απαιτούν διαρκή εγρήγορση, συστηματική εργασία των δημοτικών υπηρεσιών και υπεύθυνη στάση από όλους τους πολίτες.
Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Πεντέλης, έχει πραγματοποιήσει υπό την επίβλεψη της δημάρχου Πεντέλης Νατάσσας Κοσμοπούλου, εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, απομάκρυνσης ξερών χόρτων, κλαδιών και λοιπής καύσιμης ύλης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της προστασίας της πόλης κατά την αντιπυρική περίοδο.
Οι παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας και κοινωνικές δομές και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ – Μονάδα Μπόμπολα, στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ – Μονάδα Τσαγκάρη, στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, πρώην ΠΙΚΠΑ.
Στις σχολικές εγκαταστάσεις, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις αυλές και τους προαύλιους χώρους των σχολικών μονάδων του Δήμου Πεντέλης.
Σε πάρκα, άλση και χώρους πρασίνου, οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα δημοτικά πάρκα της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, στο Πάρκο Τσαγκάρη, στο Πάρκο Ζωοδόχου Πηγής, στο Πάρκο Σκιάθου και Μπακογιάννη, στο Πάρκο 28ης Οκτωβρίου και Παπάγου, στο Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου, στο Πάρκο 25ης Μαρτίου, στο Πάρκο Θήρας και στον Πεζόδρομο Θήρας.
Σε κοιμητήρια και χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Κοιμητήριο Μελισσίων και στους εξωτερικούς περιβάλλοντες χώρους του, στο Κοιμητήριο Πεντέλης, στο Κοιμητήριο Νταού Πεντέλης, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος και στην περιοχή Αγίου Νικολάου, πλησίον της Ιεράς Μονής Πεντέλης.
Σε δάση, κατασκηνώσεις και περιαστικές εκτάσεις, οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στις πρώην κατασκηνώσεις Νέας Πεντέλης, στη δασική έκταση των πρώην κατασκηνώσεων της Αγροτικής Τράπεζας, στο περιαστικό δάσος Αγίου Σεραφείμ και Προφήτη Ηλία, στην περιοχή ΝΙΕΝ, στην περιοχή Μπουρμπάχτη Πεντέλης και στην περιοχή Κοτζιούλα στη Νέα Πεντέλη.
Σε παραρεμάτιες περιοχές και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην παραρεμάτια περιοχή της Λεωφόρου Μαραθώνος, στην παραρεμάτια περιοχή Παπανδρέου και στην περιοχή των οδών Δελφών και Βαλτετσίου.
Σε δημοτικές και άλλες εγκαταστάσεις, οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο της ΕΥΔΑΠ στην Πεντέλη και στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πεντέλης.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν κοπή και απομάκρυνση ξερών χόρτων, καθαρισμό των χώρων από κλαδιά και φυτικά υπολείμματα, αποψίλωση της ανεπιθύμητης βλάστησης και απομάκρυνση κάθε υλικού που θα μπορούσε να συμβάλει στην εκδήλωση ή στην ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Πεντέλης θα προχωρήσει και στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων, οι ιδιοκτήτες ή οι λοιποί υπόχρεοι των οποίων δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για τον έγκαιρο καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις, θα επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα και θα καταλογιστεί στους υπόχρεους η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, προβλέπεται πρόστιμο ανά τετραγωνικό μέτρο για τη μη συμμόρφωση, ενώ η δαπάνη της παρέμβασης του Δήμου βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον κατά νόμο υπόχρεο.
Για όλα τα ανωτέρω
Η Δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Περιβάλλοντος, Δημήτρης Τσούκλερης
Ο Διευθυντής Πρασίνου, Γεώργιος Λύρας









