Με «χειρουργικές» κινήσεις θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει την αγορά στα πρώτα της βήματα την επόμενη ημέρα που θα ανεβάσει ρολά: Πέρα από τις επιχορηγήσεις που θα στοχεύσουν σε συγκεκριμένους κλάδους -όπως για παράδειγμα στην εστίαση- ακόμη δύο «εργαλεία» τα οποία θα «απελευθερώσουν» κεφάλαια κίνησης μπαίνουν στο… «παιχνίδι».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και αφού παρέλθει ο πρώτος μήνας λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθούν δύο «εργαλεία» που όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων: Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών και τη δυνατότητα των επαγγελματιών να προεξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας 1, 2, 3.

Τι περιλαμβάνει το «μενού» για τις Επιστρεπτέες 1,2,3

Τι περιλαμβάνει όμως το «μενού» των διευκολύνσεων για τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής; «Κούρεμα» στα ποσά που θα επιστραφούν στο κράτος, εξόφληση σε περισσότερες δόσεις, αλλά και εναλλακτικές όπως «έξτρα κούρεμα» χρέους ή «κάβα» για εξόφληση μελλοντικών υποχρεώσεων. Η βασική διευκόλυνση είναι ότι θα δοθεί «δώρο» στους επιχειρηματίες το 30% έως 50% του κεφαλαίου που δανείστηκαν μέσω των κύκλων 1-2-3 της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ως γνωστόν, η Επιστρεπτέα 1,2 και 3 «μοίραζε» προνομιακά μεν, δάνεια δε, στις επιχειρήσεις, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν ολόκληρα. Αυτό το «κούρεμα» όμως του χρέους από τους τρεις πρώτους κύκλους ενισχύσεων δεν έρχεται άνευ όρων: Θα πρέπει η επιχείρηση να πληροί κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να «κερδίσει» τη συγκεκριμένη διευκόλυνση.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.grenikos.gr