Τι απαντούν οι αγρότες στα μέτρα Μητσοτάκη – Η πρώτη αντίδραση
Τι απαντούν οι αγρότες στα μέτρα Μητσοτάκη – Η πρώτη αντίδραση

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι κατά την έξοδό τους απάντηση στις προτάσεις τις κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιοΣτα μπλόκα παρέπεμψαν για τις οριστικές αποφάσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι αν κι έκαναν λόγο για εποικοδομητικό διάλογο, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές πηγές για καλό κλίμα, ωστόσο δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.

Ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Πλατύκαμου, Ρίζος Μαρούδας στις δηλώσεις του βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις 3.30 μετά το μεσημέρι, τόνισε πως δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων τους και πως οι τελικές και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής , δήλωσε πως για πρώτη φορά η κοινωνία στέκεται σύσσωμη απέναντι στο βάναυσο σύστημα που εξοντώνει την πρωτογενή παραγωγή. Σε μία διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό και ουσιαστικό, αναγνώρισε ότι υπήρξαν δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο όπως είπε τις απαντήσεις θα τις δώσουν όλοι οι αγρότες, παραπέμποντας στα μπλόκα.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης με τους αγρότες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προτάσεις, οι οποίες αφορούν σε φθηνότερο ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από τα τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα:

  1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  1. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.