Το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Πεντέλης, με γνώμονα την ανάγκη αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθυσμού των αγριόχοιρων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει προγραμματίσει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες επιχειρήσεις από εξειδικευμένα συνεργεία δίωξης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν χώρα σε διάφορες θέσεις εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κηφισιάς, καλύπτοντας περιοχές που έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη δραστηριότητα από τα συγκεκριμένα ζώα. Σκοπός των δράσεων είναι η αποτελεσματική διαχείριση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, η αποτροπή πιθανών ζημιών σε αγροτικές εκτάσεις, αστικές καλλιέργειες και ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχημάτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Οι αρμόδιες αρχές τονίζουν τη σημασία της τήρησης των κανονισμών και της ενημέρωσης του κοινού.

Η παρουσία των αγριόχοιρων σε αστικές και ημιαστικές περιοχές έχει γίνει ένα ολοένα και πιο πιεστικό ζήτημα, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι αγριόχοιροι, κινούμενοι συχνά σε μεγάλες ομάδες, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές σε κήπους, πάρκα, αλλά και σε υποδομές, όπως φράχτες και συστήματα άρδευσης. Η δράση των συνεργείων δίωξης έχει ως στόχο να περιορίσει αυτή την όχληση, εφαρμόζοντας μεθόδους που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και σέβονται την άγρια ζωή, όπου αυτό είναι εφικτό. Η προληπτική αυτή παρέμβαση αποσκοπεί στη διατήρηση μιας ισορροπίας, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ακεραιότητα του φυσικού τοπίου, εντός του εξεταζόμενου γεωγραφικού πλαισίου. Είναι σημαντικό οι κάτοικοι των περιοχών που θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις να είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα και τις ακριβείς θέσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε περαιτέρω ανακοινώσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο, παρέχοντας λεπτομέρειες για τυχόν προσωρινούς περιορισμούς ή οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την αποφυγή ατυχημάτων. Η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές είναι καθοριστική για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών. Η έγκαιρη ενημέρωση και η συμμόρφωση αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για την ασφαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεων και την προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος. Η προσπάθεια αυτή σηματοδοτεί μια ουσιαστική δέσμευση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η συμβίωση με την άγρια πανίδα. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης της άγριας ζωής, το οποίο λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την απαίτηση για ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε ορισμένες περιοχές, συχνά λόγω της έλλειψης φυσικών θηρευτών και της διαθεσιμότητας τροφής, καθιστά αναγκαίες τέτοιες παρεμβάσεις. Το Δασαρχείο Πεντέλης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, επιδιώκει την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων που θα εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη ισορροπία. Οι δράσεις αυτές είναι κρίσιμες για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση και να διατηρηθεί η ηρεμία στις αστικές ζώνες, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία και την ευημερία των κατοίκων, και μειώνοντας την πιθανότητα συγκρούσεων. Η προγραμματισμένη αυτή δράση την 26η Ιουνίου 2026 κρίνεται απαραίτητη. Επιπλέον, η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική παρουσία των αγριόχοιρων. Η υπερβόσκηση, η καταστροφή της φυσικής βλάστησης και η ενδεχόμενη διάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα, αποτελούν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Τα συνεργεία δίωξης θα εργαστούν με γνώμονα την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ελαχιστοποίηση του στρες για τα ζώα, ακολουθώντας πάντα τις πλέον σύγχρονες και αποδεκτές μεθόδους. Η καλή γνώση της συμπεριφοράς των αγριόχοιρων και των βιοτόπων τους, επιτρέπει την καλύτερη σχεδίαση και εκτέλεση των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας την προστασία του συνόλου του οικοσυστήματος. Η προγραμματισμένη αυτή δράση στην Κηφισιά, την 26η Ιουνίου 2026, είναι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.