Κλειστά σχολεία στην Αττική αύριο 27/1: Η ώρα της απόφασης
Κλειστά σχολεία στην Αττική αύριο 27/1: Η ώρα της απόφασης

Κλειστά σχολεία στην Αττική – Κρίνεται αν θα χρειαστεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία και αύριο στην Αττική.

Έρχεται επίσημη ανακοίνωση.

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για κλειστά σχολεία αύριο, Παρασκευή 27/1, ή όχι είναι η Περιφέρεια Αττικής. Προς το παρόν, παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τα νέα προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολόγων προκειμένου να βγάλει τις επόμενες ώρες σχετική ανακοίνωση.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μίλησε στην ΕΡΤ το μεσημέρι της Πέμπτη, την ώρα που είναι σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα καταιγίδων στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη 26/1 τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία, για προληπτικούς λόγους, καθώς τα φαινόμενα αναμένονται έντονα τις επόμενες ώρες.

Για αύριο, ο κ. Πατούλης είπε χαρακτηριστικά:

«Θεωρήσαμε ευθύνη μας για λόγους πρόληψης να μη λειτουργήσουν τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, για να δημιουργήσουμε την δυνατότητα της μη κυκλοφοριακής συμφόρησης αλλά και της ασφάλειας, επ αφορμής της εξέλιξης του φαινομένου σε διάφορα σημεία. Για αύριο θα το δούμε».

Τέλος, συνέστησε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις εφόσον δεν είναι κάτι επείγον.

«Χρειάζεται η μετακίνηση να γίνεται μόνο για επείγουσες διαδικασίες. Εάν μπορεί κάποιος να αναβάλλει κάτι το οποίο δεν είναι επείγον για να μην δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση επ αφορμής της έξαρσης κάποια στιγμή του καιρικού φαινομένου σε διάφορα σημεία της Αττικής» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, σε ετοιμότητα και συνεχή επαγρύπνηση βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων, προκειμένου να παρέμβει όπου και αν απαιτηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αλλά και να συνδράμει το έργο των Δήμων και της πυροσβεστικής, εάν χρειαστεί, με στόχο την προάσπιση της ασφάλειας αλλά και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους Δημάρχους της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα που υπάρχουν και το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι στιγμής. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β.Κόκκαλης, οι Αντιπεριφερειάρχες αλλά και ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το πως θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας πως το φαινόμενο θα ενταθεί τις απογευματινές ώρες.

Με αφορμή αυτές τις προβλέψεις, υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής για προληπτικούς λόγους, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα εσπερινά και απογευματινά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη την Αττική. Σχετικά με την αυριανή λειτουργία των σχολείων, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση απόψε το βράδυ, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.

Σύμφωνα με τους Δημάρχους και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί μόνο μικροπροβλήματα σε μεμονωμένες περιοχές, τα οποία διευθετούνται άμεσα, με τη συνδρομή και της Περιφέρειας αττικής.

Ο κ. Πατούλης αφού ενημερώθηκε για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση επισήμανε αφενός ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση από όλες τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων και αφετέρου ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι σε πλήρη κινητοποίηση και σε συνεχή ετοιμότητα, να συνδράμει όπου χρειαστεί. Παράλληλα όπως σημείωσε, βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να παρεμβαίνει άμεσα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπου απαιτείται.

Επισημαίνεται πως από το πρωί όλο το δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται διάσπαρτο σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας σε όλη την Αττική, ενώ έχουν διατεθεί και μηχανήματα, έτοιμα να επέμβουν όπου χρειάζεται. Συγκεκριμένα βρίσκονται στους δρόμους 32 μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα, 25 φορτηγά και 12 αντλητικά τα οποία θα παραμείνουν καθ΄ όλη της διάρκεια της κακοκαιρίας.

«Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε» διαμήνυσε ο κ. Πατούλης στους Δημάρχους και υπογράμμισε: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».

Κλειστά σχολεία την Παρασκευή 27/1 σε Ρόδο, Σύμη

Η κακοκαιρία έχει χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας και αύριο Παρασκευή στη Ρόδο τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, καθώς – σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται ότι να επικρατήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι.

Αλλά και Σύμη έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο.

Κακοκαιρία: Σφοδρές καταιγίδες στην Αττική

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κάποιες διακοπές ρεύματος, δυσκολία στις μετακινήσεις και αποφάσεις για κλειστά σχολεία, συνέθεσαν από το πρωί το σκηνικό. Εξάλλου και το 112 ήχησε δύο φορές με μήνυμα στα κινητά των πολιτών του λεκανοπεδίου.

Εκατό κλήσεις δέχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής για αντλήσεις υδάτων, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εγκλωβισμών σε ασανσέρ, αλλά και διακοπές ρεύματος μικρής χρονικής διάρκειας, περίπου 10-15 λεπτών σε περιοχές της Αθήνας και των νοτίων προαστίων.

 

Επίσης, από τη σφοδρή νεροποντή πλημμύρισε δρόμος στο Μαρούσι, όπου εγκλωβίστηκαν οδηγοί μέσα στα οχήματά τους κάτω από τη γέφυρα Σπύρου Λούη.