Στο “τραπέζι” ειδικών και κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το σενάριο επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων και ανοίγματος κι άλλων τομέων της οικονομίας, το επόμενο χρονικό διάστημα και ενώ πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Δεδομένης της ανάγκης των πολιτών για περισσότερες “ανάσες” ελευθερίας, έπειτα από το πολύμηνο lockdown, αλλά και της οικονομίας να αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητες ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, η δημόσια συζήτηση για επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων έχει πάρει “φωτιά”, παρόλο που από την κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, παραπέμποντας στις εισηγήσεις των ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος, όπως επισημαίνεται είναι όχι μόνο να φτάσουμε σε ένα “ασφαλές Πάσχα” αλλά σε ένα ακόμη πιο ασφαλές “ελεύθερο καλοκαίρι” και με αυτό το δεδομένο, τα όποια βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να γίνουν σταδιακά και πάντα με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής, ώστε να μην χαθεί το “στοίχημα” του τουρισμού.

Με αυτό το δεδομένο, από την κυβέρνηση επεκτείνουν την υποχρεωτική χρήση των self test και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι ασυμπτωματικοί φορείς και να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα και με στόχο τα επόμενα βήματα επιστροφής σε μία μερική κανονικότητα να γίνουν με ασφάλεια. Μεγάλο όπλο, βέβαια, αποτελούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και η επιτάχυνσή τους είναι ένα επιπλέον ζητούμενο, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο “τείχος ανοσίας” όσο το δυνατόν πιο σύντομα.