Κορωνοϊός: Πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία στην Ελλάδα
Κορωνοϊός: Πότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία στην Ελλάδα

Στον ρυθμό των εμβολίων κατά του κορωνοϊού βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις μήνες όλος ο πλανήτης.

 

Ήδη τρία εμβόλια έχουν λάβει έγκριση ενώ σύντομα αναμένεται να βγει ακόμη ένα, στην προσπάθεια όλης της επιστημονικής κοινότητας αλλά και όλου του πλανήτη για επιστροφή στην όποια κανονικότητα.

Μην ξεχνάμε ότι όλος σχεδόν ο κόσμος είναι σε… παύση εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα χτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας για τον πληθυσμό στην Ελλάδα που θα οδηγήσει στο σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Όπως έχουν σημειώσει οι επιστήμονες θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία μέσω του εμβολίου πάνω από το 60% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE (COVID-19 Risk Evaluation) της ερευνητικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του ΑΠΘ, εκτιμάται ότι περί τα τέλη Μαΐου θα έχει ανοσία έναντι κορωνοϊού το 30% του πληθυσμού. Το σχετικό ποσοστό σήμερα υπολογίζεται λίγο πάνω από το 9% στην επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη πόσοι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο λαμβάνει υπόψη ως βασικές παραμέτρους τη διενέργεια σε μηνιαία βάση ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών και την εξέλιξη της διασποράς του ιού. «Το 30% είναι το λεγόμενο τείχος ανοσίας, το οποίο ωστόσο δεν σημαίνει πλήρη ελευθερία. Αλλά σαφώς απομακρύνει το ενδεχόμενο για lockdown», σημείωσε στην εφημερίδα «Καθημερίνη» ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα είναι λάθος να βγει η μάσκα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Θα είναι δραματικό λάθος να βγει η μάσκα, τουλάχιστον έως ότου προσεγγίσουμε την ανοσία αγέλης, δηλαδή αποκτήσει ανοσία το 67%-70% του πληθυσμού» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Με βάση το προγνωστικό μοντέλο CORE, μέχρι το τέλος Ιουνίου το ποσοστό ανοσίας αναμένεται να φτάσει το 38%, στο τέλος Ιουλίου στο 46% και στο τέλος Αυγούστου στο 54%. Συμπληρώνοντας τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό θα είναι 62% και εντός του Νοεμβρίου θα φτάσει στο 70%.

Οπως διευκρίνισε ο καθηγητής Σαρηγιάννης, το μοντέλο λαμβάνει ως δεδομένο ότι θα διενεργούνται από τον Μάρτιο και μετά 1.000.000 εμβολιασμοί πολιτών τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον Μάρτιο ξεπερνούν τις 720.000 και αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού και για επιπλέον ομάδες πληθυσμού.

«Σε περίπτωση εντατικοποίησης του εμβολιασμού με 1.400.000 εμβολιασμούς τον μήνα, τότε η ανοσία αγέλης μπορεί να επιτευχθεί τέλος Σεπτεμβρίου. Εάν φτάσουμε τα όρια της δυναμικότητας του συστήματος, δηλαδή τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, τότε ίσως τον Αύγουστο να έχουμε πετύχει ανοσία αγέλης» υπογράμμισε ο καθηγητής.