«Καμπανάκι» στις υγειονομικές Αρχές και την κυβέρνηση έχει χτυπήσει με την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Ξεκινά από 1η Ιουνίου ο εμβολιασμός κατά του ιού στην Ελλάδα

Οι γραπτές ανακοινώσεις από την πλευρά του ΕΟΔΥ επέστρεψαν αιφνιδίως γεγονός που θορύβησε αρκετούς.

Αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τα «ορφανά» κρούσματα. Αυτά δηλαδή που η ιχνηλάτησή τους είναι δύσκολη έως αδύνατη. Ακόμη και δεκάδες κρούσματα σε μία συγκεκριμένη περιοχή είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα από αυτά που βρίσκονται διασκορπισμένα.


Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σημείωσε: «Μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και δεν μπορούν να “στεγανοποιηθούν”, τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2020, τόνισε ότι «ιχνηλάτηση σε χώρο με 500 άτομα δεν υπάρχει, δεν μπορεί να γίνει. Αν προκύψει κρούσμα, δεν μπορεί να βρεθεί ο κύκλος των επαφών» ενώ επεσήμανε ότι «χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο».