Σε αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη το 2021, από 4,7% σε 3,7%, προχώρησαν τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας (DIW, Ifo, IfW, IWH, RWI), λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που παραμένουν σε ισχύ.

Στην εαρινή Έκθεσή τους προβλέπουν ακόμη αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη, «κύμα» χρεοκοπιών και «σημαντικές προκλήσεις» στην εξομάλυνση των δημοσιονομικών. Εκτιμούν ωστόσο ότι κάποιοι κλάδοι θα ανακάμψουν πολύ γρήγορα μετά την επιστροφή τους σε κανονική λειτουργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, η επιστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας στα προ-πανδημίας επίπεδα θα αποτελέσει «σημαντική πρόκληση» για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα επηρεάσει και το ασφαλιστικό.

«Υψηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη θα βοηθούσαν σημαντικά στην στήριξη της δημοσιονομικής κατάστασης» αναφέρουν τα ινστιτούτα και προειδοποιούν για τις πληγές που θα αφήσει στην οικονομία η πανδημία.

Ειδικά ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών θα εξακολουθήσει να πλήττεται σοβαρά, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, επισημαίνεται, ενώ εκτιμάται ότι κάποια χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει από το μέσο του τρέχοντος έτους.

«Τότε κάποιοι κλάδοι θα δουν ταχεία εξομάλυνση της οικονομικής τους κατάστασης» αναφέρεται και σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης. Η πρόγνωση πάντως, η οποία έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,7% κατά το τρέχον έτος, αναθεωρείται τώρα στο 3,7%.

Τα Ινστιτούτα προειδοποιούν ακόμη για ραγδαία αύξηση των χρεοκοπιών επιχειρήσεων, όταν σταματήσει να χορηγείται η έκτακτη κρατική οικονομική βοήθεια, η οποία προσφέρεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, σύντομα θα επανέλθει σε ισχύ η νομοθεσία που επιβάλλει την εκκαθάριση των επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις.

Η αναστολή της, μαζί με την κρατική βοήθεια, κράτησε όλο αυτό το διάστημα ιδιαίτερα χαμηλά τα «λουκέτα» στην αγορά, διευκρινίζεται.

zougla.gr