Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη (1/6), και μεταξύ άλλων, συζήτησε για τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εισηγείται την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων (πλήρωμα και επιβάτες). Στους εξωτερικούς χώρους όμως, προτείνει να μην είναι πλέον υποχρεωτική. Επίσης, οι ειδικοί εισηγούνται να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα ταξί. Το ίδιο ισχύει και για τα φαρμακεία (για προσωπικό και πελάτες).

Στα ημερόπλοια αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ στα κρουαζιερόπλοια ισχύουν τα εξής. Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται μόνο: όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενουμένων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Σημειώνεται ότι διευκρινίσεις για τις μάσκες στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα έδωσε νωρίτερα και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

“Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό ότι, από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, έχει αρθεί ο υγειονομικός περιορισμός Covid-19 που προέβλεπε την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, παραμένει όμως η σύσταση για χρήση της μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο από τους επιβάτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, από σήμερα και στο εξής όσον αφορά όλες τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις), υπάρχει μόνο σύσταση για προαιρετική χρήση μάσκας προστασίας σε επιβάτες και εργαζομένους στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων” αναφέρει η ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Υποδείξεις για την αποφυγή συνωστισμού

Για την αποφυγή συνωστισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις το επιβατικό κοινό υποχρεούται να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των αστυνομικών Αρχών, του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή των ταξιδιωτών.