Του Χρήστου Μαζανίτη

«Μ’ ένα σμπάρο… τρία τρυγόνια» για την Τουρκία, κατά παράφραση της γνωστής λαϊκής ρήσης, με την έκδοση ΑΝΤΙ-NAVTEX, με την οποία θεωρητικά προσπαθεί να πλήξει την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά τελικά κατάφερε να εκνευρίσει την Γαλλία και την Αίγυπτο.

Διεθνώς αναγνωρισμένος σταθμός για την έκδοση NAVTEX στην ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα το τμήμα νότια της Κρήτης μέχρι και δυτικά της Κύπρου είναι ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου η Τουρκία προσπαθεί με πειρατικό τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα, μόνο που αυτή τη φορά κατάφερε να στρέψει εναντίον της την Γαλλία και την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε χθες navtex, κατόπιν αιτήματος από την Γαλλία, για έρευνες στην περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για το γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος L’ ATALANTE που πραγματοποιεί έρευνες στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Και ήρθε η Τουρκία με ANTI-NAVTEX να αμφισβητήσει αυθαίρετα όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και τα αντίστοιχα της Αιγύπτου, με βάση τον αυθαίρετο μονομερή ορισμό συντεταγμένων τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Βεβαίως, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την Τουρκία πλέον στην περιοχή, ωστόσο όπως σκωπτικά σχολίαζε αξιωματικός στο enikos.gr, «αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι γραμμάτια που μαζεύονται και κάποια στιγμή θα πρέπει να εξοφληθούν».enikos.gr