Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη

Με κάθε κλαδάκι και πιο Άνοιξη✨
Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές

Συγγραφέας: Παππά Ροδούλα
Εικονογράφος: Ratanavanh Seng Soun

Εκδόσεις: Νεφέλη

Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη Συγγραφέας: Παππά Ροδούλα
Συγγραφέας: Παππά Ροδούλα

Η μέρα έχει μεγαλώσει αισθητά. Το φως τρυπώνει στα γραφεία, στα απογευματινά σπουδαστήρια, στις λέσχες ανάγνωσης και τα στούντιο ζωγραφικής, πολύ περισσότερο από ότι τους τελευταίους μήνες. Μια εποχή διαδέχεται την άλλη.

Η ποιητική συλλογή της Ροδούλας Παππά, περιλαμβάνει ποιήματα που, όπως προμηνύει ο τίτλος, αναφέρονται στις εποχές του χρόνου και περιγράφουν σύντομα, με τη γνωστή ιαπωνική ποιητική φόρμα, εικόνες βγαλμένες από τη φύση.

Η όμορφη, παιδική, με κυρίαρχες τις αποχρώσεις του μπλε, εικονογράφηση, σκαρφαλώνει στις λέξεις, αγκαλιάζοντας την πιο σύντομη μορφή ποίησης του κόσμου, φωτίζοντας την με πινελιές του κίτρινου του Ratanavanh Seng Soun.

Το βιβλίο στολίδι από άποψη λόγου και εικόνας, μπορεί να γίνει αφορμή για μια πρώτη εισαγωγή στην ποιητική χαϊκού (ιαπωνικά: 俳句‎, δηλαδή «αστείος στίχος») που είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα.

 

Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη
Συγγραφέας: Παππά Ροδούλα

Χαρακτηριστικό της φόρμας αυτής είναι ότι παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο σύντομη μορφή ποίησης του κόσμου αποτελείται από συνολικά 17 συλλαβές καθώς γίνεται προσπάθεια να συλληφθεί η στιγμή και να διατηρηθεί στην αιωνιότητα. Οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την ολότητα μιας στιγμιαίας εμπειρίας. Αφήνεται λοιπόν στον αναγνώστη ο ρόλο της συμπλήρωσης της ιδέας που ο ποιητής περιγράφει αχνά.

Από τους πιο γνωστούς Έλληνες ποιητές που πειραματίστηκαν στη φόρμα αυτή, είναι και ο Γιώργος Σεφέρης στο έργο του «Δεκαέξι χαϊκού», Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937).

Το βιβλίο ακολουθεί το βραβευμένο το 2018 “Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα” της ίδιας συγγραφέως (Κρατικό Βραβείο – White Ravens (International Youth Library)-Βραβείο περιοδικού Αναγνώστης- Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ

 

Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη