Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, προχώρησαν νωρίτερα σε αναλυτικές δηλώσεις για το πρόγραμμα επιδότησης από 30% έως 50% στην αγορά καινούριων κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών. Τα ποσά ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ. Η  ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» ανοίγει αύριο και θα παραμείνει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος αυτού θα αντικατασταθούν 380.000 ενοργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες. Επίσης,  υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν δικαιολογητικά, όταν κάνουν τις αιτήσεις τους. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.