Ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στην Καλαμάτα σημείωσε πως η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής (πρώην ΕΣΠΑ) και ότι  η χώρα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με συνεχή ρεκόρ στις αποταμιεύσεις από το καλοκαίρι του 2019.  O Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα κεφάλαια που θα έλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα φτάσουν τα 80 δισ. ευρώ.

Δίπλα στο νέο ΕΣΠΑ των 26,2 δισ. ευρώ, προστίθενται άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το σχέδιο Ελλάδα 2.0 με πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και η πρωτοβουλία Connecting Europe. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο και τόνισε την ανάγκη σωστής κατανομής των πόρων από τις περιφέρειες.

«Έχουμε πλέον τα κονδύλια να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον», είπε. «Είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες, να συνεργασθούμε, ούτως ώστε ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο», πρόσθεσε.

«Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ»

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες, αντιστρέφοντας την εικόνα μιας Ελλάδας που θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ποσό άνω των 8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική συνοχής. Ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα της Πελοποννήσου στο οποίο θα κατευθυνθούν 410 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη, και ότι έχει πάψει πλέον να είναι το «μαύρο πρόβατο» των Ευρωπαίων.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ δεν έλειψε και η σπατάλη πόρων. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα κονδύλια προίκισαν τη χώρα με υποδομές πρώτης γραμμής, ενώ χρηματοδότησαν πολλές επιχειρήσεις και προώθησαν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.