Με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού, η Κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας,  αυστηροποιώντας το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, εντατικοποιώντας τους ελέγχους και ενισχύοντας  τον υγιή αθλητισμό.

Στις νομοθετικές ρυθμίσεις που παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή προβλέπεται πως μέχρι τις 31 Ιουλίου μπαίνει «λουκέτο» στους συνδέσμους και ότι κάθε ΠΑΕ και ΚΑΕ θα έχει δικαίωμα μόνο μιας λέσχης φιλάθλων, με έδρα σε εκείνες, η οποία θα λειτουργεί υπ’ ευθύνη τους.

Ταυτόχρονα, διευκρινίστηκε πως θεσπίζεται ψηφιακό μητρώο λεσχών φιλάθλων, με επικαιροποίησή του κάθε καλοκαίρι από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ στις θύρες των οργανωμένων οπαδών δεν θα εκδίδονται πλέον μεμονωμένα εισιτήρια, αλλά μονάχα διαρκείας, κάτι που θα ισχύσει από την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Αν διαπιστωθεί παράνομη παρουσία στις εξέδρες φιλάθλου, τότε η ποινή κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να ισχύσει ακόμη και για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο. Πριν από την ψήφιση των διατάξεων αναμένεται διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και την αθλητική οικογένεια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το έργο της Αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του Αλκη. «Η Αστυνομία πραγματοποίησε 575 ελέγχους, έκλεισε 67 συνδέσμους και έκανε 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές, επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα».

Οι χθεσινές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Στον Ποινικό Κώδικα, όπως ισχύει, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Για την ανθρωποκτονία μοναδική πλέον ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη, ενώ για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης η προβλεπόμενη ποινή είναι η φυλάκιση έως τρία έτη, χωρίς αναστολή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε τη δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει:

Ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν κρυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή τους από τις συσκευές καταγραφής εικόνας. Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.

Απαγόρευση αναστολής ποινής. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.

Εκδίκαση υποθέσεων οπαδικής βίας κατά προτεραιότητα. Όταν υπάρχει αναβολή θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο Α.Τ. κατά τον χρόνο διεξαγωγής τους).

Όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι πέντε έτη. Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι πέντε έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από δύο μέχρι πέντε έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή από έξι μήνες μέχρι πέντε έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου προβλέπονται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.

https://twitter.com/govgr/status/1495768999472377862?s=20&t=6qFhZESM_f1eGmUz5xYRGw