Συνεχίζεται η επίθεση φιλίας της Άγκυρας στο Κάιρο, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιδιώκει αναθέρμανση στις σχέσεις με την Αίγυπτο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV εκτίμησε σήμερα ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο περνούν “σε νέα εποχή”, έπειτα από χρόνια εντάσεων. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις.

“Ξεκινά μια νέα εποχή”, είπε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο διορισμός Τούρκου πρεσβευτή στην Αίγυπτο, έχει ήδη προγραμματιστεί μια διμερής διάσκεψη σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και διπλωματών. Πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία για τη διάσκεψη αυτή. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν διμερείς επισκέψεις αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών, ο Τσαβούσογλου απάντησε: “Γιατί όχι;”

Τον προηγούμενο μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι επανέλαβε τις διπλωματικές της επαφές με την Αίγυπτο και είχε τονίσει ότι επιθυμεί να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Κάιρο, έπειτα από χρόνια διμερών εντάσεων που ξεκίνησαν το 2013 όταν ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστηριζόταν από την Τουρκία.

Το Σάββατο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και αντάλλαξαν ευχές για το Ραμαζάνι, στην πρώτη τους άμεση επαφή μετά την έναρξη των προσπαθειών αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων.

Την ίδια ημέρα ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος γνωστός για τις σφοδρές του επικρίσεις εναντίον του αιγυπτιακού καθεστώτος που εργάζεται σε τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα την Κωνσταντινούπολη τέθηκε “σε επ’ αόριστον άδεια”, αφού η Τουρκία ζήτησε από τα αιγυπτιακά αντιπολιτευόμενα μέσα που λειτουργούν στο έδαφός της να ρίξουν τους τόνους απέναντι στο Κάιρο.

Αύριο η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα αύριο, Πέμπτη 15 Απριλίου, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη συνέχεια θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Από ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου. Ακολούθως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Δένδια δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.enikos.gr