Νίκος Χιωτάκης: Στις 8 Οκτωβρίου επιλέγουμε να πάμε την Aττική μπροστά
Λίγες μέρες πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ο Νίκος Χιωτάκης,Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αττικής με
συνδυασμό Αττική Μπροστά του Νίκου Χαρδαλιά,δηλώνει έτοιμος να συμβάλει στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της Αττικής αλλά και ανάδειξη της σε μία από τις ισχυρότερες Περιφέρειες της Ευρώπης.
 Πείτε μας, τι μπορείτε να προσφέρετε στην αποστολή του συνδυασμού Αττική
Μπροστά; Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος Χιωτάκη;
Έχω πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο ως δημοτικός
σύμβουλος, όσο και ως Δήμαρχος Κηφισιάς για 12 χρόνια. Έχω επίσης υπηρετήσει
πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και είμαι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών από το 2014. Γνωρίζω επομένως από πρώτο χέρι τα ζητήματα αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η Αττική προκειμένου να αναδειχθεί σε Περιφέρεια – Πρότυπο ανάπτυξης.
Μιλήστε μας λίγο για το Νίκο Χαρδαλιά. Ποια είναι η δυναμική αυτού του
προσώπου;
Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στην παράταξη του Νίκου Χαρδαλιά,
ενός αυτοδιοικητικού που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με μεγάλη εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες στη διαχείριση κρίσεων. Το έργο που έκανε στην Πολιτική Προστασία, την περίοδο της πανδημίας αλλά και στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών μιλούν από μόνα τους. Δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί πως ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι άνθρωπος για τα δύσκολα. Είναι αυτός που δεν θα κρυφτεί, αλλά θα βγει μπροστά για να δώσει λύσεις. Κα αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά αποτελούν εγγύηση πως θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφιος περιφερειάρχης.
 Ποιο είναι το όραμα του συνδυασμού Αττική Μπροστά για την επόμενη 5ετία;
Σκοπός μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να κάνουμε πράξη το όραμα μας για μία Αττική:
  • Παραγωγική, που θα προσελκύει επενδύσεις, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα.
  • Πράσινη, με επενδύσεις που θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
  • Κλιματικά ουδέτερη, θωρακισμένη από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.
  • Ασφαλή, στην οποία όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους για τις ζωές και τις περιουσίες τους.
  • Κοινωνική, όπου κανένας συνάνθρωπός μας που έχει ανάγκη, δεν θα μένει μόνος.
  • Ψηφιακή, η οποία θα εξυπηρετεί τον πολίτη 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
 Πως μπορεί να βελτιωθεί άμεσα η ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της Αττικής; Ποια είναι κάποια βασικά έργα στα όποια θα δώσετε προτεραιότητα;
Τα Βόρεια Προάστια της Αττικής έχουν πλεονεκτήματα αλλά σίγουρα έχουν και πολλές ανάγκες. Χρειάζεται περισσότερο περιαστικό και αστικό πράσινο ενώ απαραίτητη είναι η διομολόγηση ενός εκτεταμένου σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει νευραλγικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Θα επενδύσουμε επίσης στη βιώσιμη κινητικότητα με εστίαση στη ηλεκτροκίνηση και τους ποδηλατοδρόμους, στην ασφάλεια των οδικών αξόνων αλλά και στις νέες υποδομές πολιτισμού, σχολικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ευθύνη μας είναι να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας και να σχεδιάσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για τους κατοίκους της Αττικής.
Πώς μπορεί η γνώση και η εμπειρία που αποκτήσατε από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), να
αξιοποιηθεί στην Περιφέρεια Αττικής;
Η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των πολιτών της Αττικής αποτελεί για μένα προτεραιότητα. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η συνέχιση της αντιμετώπισης του χρόνιου για την Αττική, προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το καίριο αυτό ζήτημα αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά και νέες καινοτόμες πρακτικές.
Στόχος της παράταξης «Αττική Μπροστά» είναι να προωθήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, δίνοντας έμφαση στη χωριστή συλλογή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Σχεδιάζουμε παράλληλα να δημιουργήσουμε γωνιές ανακύκλωσης σε όλη την Αττική και να αναπτύξουμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων.
Η εμπειρία μου στην ανακύκλωση πιστεύω θα συμβάλει στην προσπάθεια της ομάδας μας να δώσει λύσεις που θα εξασφαλίσουν ένα πράσινο μέλλον για την Αττική.
Όλοι μιλάνε για βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη. Πρακτικές όπως η ανακύκλωση βρίσκονται στον πυρήνα αυτού του αφηγήματος. Υπάρχει εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;
Πιστεύω ότι έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να ενισχύσουμε και να διαδώσουμε την κουλτούρα ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή την προσπάθεια με σκοπό την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, διότι χωρίς αυτή δεν θα κατορθώσουμε τίποτα. Αποβλέπουμε σε μια ισχυρή “πράσινη συμμαχία” Περιφέρειας Αττικής, Δήμων και κοινωνίας των πολιτών η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για να αλλάξουμε το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγουμε, υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.