Τα σαλιγκάρια ασφαλώς δεν έχουν ιδέα από τένις, αλλά τουλάχιστον ένα από αυτά μόλις απέκτησε το όνομα ενός από τους πιο διάσημους τενίστες του κόσμου, του Νο 1 σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη Σέρβου Νόβακ Τζόκοβιτς. Πρόκειται για το Travunijana djokovici, ένα νέο είδος σαλιγκαριού του γλυκού νερού.

Το σαλιγκάρι ανακαλύφθηκε από ένα Σλοβένο βιοσπηλαιολόγο και ένα Μαυροβούνιο ζωολόγο το 2019 σε μια καρστική πηγή κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Subterranean Biology”, ανέφεραν ότι βάφτισαν το σαλιγκάρι Τζόκοβιτς «σε αναγνώριση του ενθουσιασμού και της ενέργειας του που εμπνέει».

«Για να ανακαλυφθούν μερικά από τα πιο σπάνια ζώα του κόσμου, τα οποία κατοικούν σε μοναδικά υπόγεια ενδιαιτήματα, σε απρόσιτα σπήλαια και πηγές, καθώς και στη συνέχεια για την ακάματη εργασία επεξεργασίας αυτού του υλικού, χρειάζεται η ενέργεια και ο ενθουσιασμός του Νόβακ Τζόκοβιτς», ανέφεραν οι ερευνητές.

Το εν λόγω μικρό σαλιγκάρι έχει ολόλευκο κέλυφος σε σχήμα επιμήκους κώνου και ανήκει στην οικογένεια υδρόβιων σαλιγκαριών Hydrobiidae, που ζουν σε γλυκό ή λασπωμένο νερό μέσα σε σπήλαια και κάτω από τη γη. Σύμφωνα με τον κατάλογο απειλούμενων ειδών της διεθνούς οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος IUCN, το σαλιγκάρι θεωρείται ευάλωτο στις ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές πιέσεις.

Πηγή ΦΩΤΟ: J. Gregoenikos.gr