Ποιοι θα πάρουν τα 534 ευρώ το μήνα από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο

Ποιοι θα πάρουν τα 534 ευρώ το μήνα από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο
Ποιοι θα πάρουν τα 534 ευρώ το μήνα από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο

Στην επόμενη φάση των οικονομικών μέτρων τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα

Η χρονική διάρκεια των αναστολών στην δεύτερη φάση των οικονομικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού είναι κυμαινόμενη και διαρκεί από έναν μήνα έως και 4 μήνες.


Αποκλειστική Συνέντευξη Θεόδωρου Αμπατζόγλου στο Marousiotiko – Ένα χρόνο μετά την εκλογή του

«Βόμβα» για το δημόσιο: «Έρχεται σημαντική μείωση μισθών - Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα»

 

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μόνο τον Ιούνιο

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν δυνατότητα αναστολής και 534 ευρώ ανά μήνα έως και το τέλος Σεπτέμβρη.

Αναλυτικά οι 4 κατηγορίες που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ αναλογία ημέρας – δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα – είναι :

 

 

1. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης
Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της εστίασης που πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν :

να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο
Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας).

Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση που θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο.

Από 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων. Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/6 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας.

Όποια απόλυση κάνουν αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 30 Ιουλίου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

2. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν:

να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου. Να σημειωθεί πως η αρχική διάταξη έκανε λόγο για αναστολή έως 30 ημερών για ολόκληρο το 2μηνο, ωστόσο με νομοτεχνική βελτίωση δόθηκε η δυνατότητα να διαρκέσουν οι αναστολές για σύνολο 60 ημερών.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή έως και 60 ημέρες κατ ανώτατο όριο. Όσοι παραμείνουν διαρκώς σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου θα λάβουν 1.068 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (534 ευρώ ανά μήνα). Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων, εφόσον φυσικά η επιχείρηση συνεχίσει την λειτουργία της.

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/7 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας.
Όποια απόλυση κάνουν αυτό το δίμηνο είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

 

 

 

Νέο “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον” για 60.000 ιδιοκτήτες – Όροι και προϋποθέσεις

 

3. Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία
Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που θα επαναλειτουργήσουν φέτος υποχρεούνται από 1η Ιουνίου να προβαίνουν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχουπαλλήλων που απασχολήθηκαν το 2019 και έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης με βάση το σχετικό νόμο του 1983. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο.

Μετά την επαναπρόσληψη, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή οι ξενοδοχουπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές επί των 534 ευρώ. Το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων ( ν. 1836/1989).

Συνεπώς όσοι παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο το 4μηνο θα λάβουν 2.136 ευρώ αθροιστικά για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (534 ευρώ ανά μήνα). Ωστόσο, υπάρχει ρήτρα για την οριστική ανάκληση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και την επιστροφή σε ενεργή απασχόληση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με βάση την πληρότητα του ξενοδοχείου :

με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων,
με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3,
με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση όλων των συμβάσεων,
Για τους υπαλλήλους που θα ανακαλούνται από την αναστολή λόγω πληρότητας, η ειδική αποζημίωση θα υπολογίζεται κατ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

Για κάθε ημέρα στην αναστολή ο εργαζόμενος θα δικαιούται 17,8 ευρώ.

Από την στιγμή της οριστικής ανάκλησης της αναστολής ο εργαζόμενος επιστρέφει στο μισθολόγιο του εργοδότη του.

Όσοι επιστρέφουν από αναστολή στη δουλειά με σύμβαση πλήρους απασχόλησης μπορούν να μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν – εργασία» που προβλέπει μείωση του ωραρίου έως και 50%, μείωση του μισθού έως και 50% και κρατική επιδότηση που θα υπολογίζεται στο 60% του χαμένου μισθού.

 

 

ΟΑΕΔ Επίδομα 400 ευρώ: Μία εβδομάδα περιθώριο για να το λάβουν οι μακροχρόνια άνεργοι - Τι πρέπει να κάνουν

4. Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν
Οι εποχικοί ξενοδοχουπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 30/9. Δικαιούνται δηλαδή 534 ευρώ ανά μήνα για 4 μήνες, από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό αναφέρει πως εξασφάλισε την δέσμευση του υπουργείου, ώστε ακόμη κι αν υπάρξουν ξενοδόχοι που δεν προβούν στις προβλεπόμενες επαναπροσλήψεις, θα προβλεφθεί διαδικασία με διασταύρωση στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να προχωρά η αναστολή της σύμβασης και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ ανά μήνα.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό, Γιώργο Χότζογλου.

«Τονίσαμε πως τα προβλήματα είναι πολλά. Το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δυστυχώς δεν αρκεί. Οι μισθοί μας θα πρέπει να αναπληρωθούν στο επίπεδο των κλαδικών συμβάσεων εργασίας», δήλωσε σχετικά ο κ. Χότζογλου.