Προς νέο ιστορικό ρεκόρ κινείται ο Dow Jones την Πέμπτη στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς εν μέσω ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, που υποδεικνύουν ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ και τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 227,02 μονάδες ή 0,67%, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 25,24 μονάδες ή 0,63%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 134,12 μονάδων ή 0,97%.

Ισχυρή ώθηση στους δείκτες έδωσε συγκεκριμένα το άλμα περί το 10% στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς και η πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Οι ανακοινώσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων συνεχίζονται και σήμερα, με την Bank of America Corp. να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας υπερδιπλάσια κέρδη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγορών μετοχών συνολικού ύψους $25 δισ.

Από την πλευρά της η Citigroup Inc. ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το τελευταίο τρίμηνο μετά την αποδέσμευση 1,8 δισ. δολ. από τα κεφαλαιακά της αποθεματικά για προβλέψεις.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, η PepsiCo ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και τα κέρδη της BlackRock ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν ανέλθει στο ρεκόρ των 9 τρισ. δολ.

Η γενική τάση της αγοράς είναι προς νέα ιστορικά υψηλά, επί τη βάσει τόσο της επανεκκίνησης της οικονομίας όσο και των γιγαντιαίων πακέτων δημοσιονομικής τόνωσης, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη περί το 10% από τις αρχές του 2021, με τους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να ηγούνται των κερδών.

“Είμαι εξαιρετικά bullish για τις αγορές, μολονότι είναι σωστή η ανησυχία για το επίπεδο του ελλείμματος”, σημειώνει ο Larry Fink, CEO της BlackRock, μιλώντας στο δίκτυο CNBC. “Εάν η οικονομική ανάπτυξη δεν σταθεί βιώσιμη τα επόμενα 10 χρόνια, τα ελλείματα θα παίξουν ρόλο και θα εκτινάξουν τα επιτόκια”, συμπληρώνει.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της UnitedHealth, μετά τα αποτελέσματα της ασφαλιστικής υγείας που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street, ενώ η εταιρεία αναθεώρησε επί τα βελτίω το guidance της για το 2021.

Η νεοεισελθείσα στο χρηματιστήριο μετοχή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase σημειώνει άλμα κοντά στο 9%, μετά την αποκάλυψη ότι η Ark Invest της Cathie Wood αγόρασε μετοχές την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Στο πεδίο του κορονοϊού, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κάλεσε σε παύση των εμβολιασμών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, λόγω σπάνιων περιπτώσεων θρομβόσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία. Η παύση δεν αναμένεται πάντως να έχει σημαντική επίδραση στην εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των UnitedHealth, Amgen και Apple, ενώ των απωλειών εκείνες των American Express, JP Morgan, Travelers Cos.

Πλούσια και σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η Πέμπτη, με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις λιανικές πωλήσεις να ξεχωρίζουν.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής των ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 9,8% τον Μάρτιο, αντλώντας ώθηση και από τις επιταγές των $1.400 που μοιράστηκαν σε πολλά νοικοκυριά από το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 6,1%.

Την ίδια στιγμή, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 193.000 στις αρχές του Απριλίου, σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατρακύλησαν στις 576.000 από 769.000 την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 600.000 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 710.000.

Τέλος, δύο διαφορετικές έρευνες για τον μεταποιητικό κλάδο έδειξαν περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 44,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση σε σχεδόν 50 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Empire State Index για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε στις 26,3 μονάδες τον Απρίλιο από 17,4 τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η New York Fed. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

Αύξηση 1,4% σημείωσε εξάλλου τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μετά την πτώση του Μαρτίου κατά 2,6% λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών τον συγκεκριμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street έκαναν λόγο για άνοδο 2,7%, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,7% τον Μάρτιο μετά την πτώση του Φεβρουαρίου κατά 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Ο κλάδος των ορυχείων, φυσικού αερίου και πετρελαίου εμφάνισε άλμα 5,7% στην παραγωγή μετά από πτώση 5,6% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, η παραγωγή στον κλάδο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υποχώρησε 11,4% τον Μάρτιο μετά την άνοδο του Φεβρουαρίου κατά 9,2%.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 74,4% από 73,4% το Φεβρουάριο.

zougla.gr