Σε ετοιμότητα τα σχολεία του Χαλανδρίου για τη νέα χρονιά – Αύξηση κατά 50% των σχολικών καθαριστριών με κόστος του Δήμου
Σε ετοιμότητα τα σχολεία του Χαλανδρίου για τη νέα χρονιά – Αύξηση κατά 50% των σχολικών καθαριστριών με κόστος του Δήμου

Σε ετοιμότητα τα σχολεία του Χαλανδρίου για τη νέα χρονιά – Αύξηση κατά 50% των σχολικών καθαριστριών με κόστος του Δήμου

Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου θα βρει τα σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου με επαρκή αριθμό σχολικών καθαριστριών, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρσι, χάρη στην επιλογή της διοίκησης να αναλάβει ο Δήμος το επιπλέον κόστος που απαιτήθηκε.

Πέραν τούτου, με γοργούς ρυθμούς υλοποιούνται όλες οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα, πραγματοποιούνται οι αναγκαίοι καθαρισμοί στους αύλειους χώρους και λαμβάνονται όλες τις πρόνοιες -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου- για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ενισχυμένος κατά περίπου 50% είναι ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που εξασφάλισε ο Δήμος Χαλανδρίου για τη σχολική χρονιά 2021-2022, επιλέγοντας να επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό με περίπου 200.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της πόλης, σε συνθήκες πανδημίας. Από 33 καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 51, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 8 μόνιμες που υπηρετούν στο Δήμο. Ο αριθμός τους κρίνεται καταρχήν ικανός προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες, λόγω της πανδημίας, ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Η αύξηση του αριθμού των καθαριστριών υλοποιείται με πολιτική απόφαση της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου, δεδομένου ότι προϋποθέτει σημαντική επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού, καθώς οι σχετικές πιστώσεις που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών υπολείπονταν κατά πολύ των αναγκών των σχολείων της πόλης.

Πέραν τούτου ο Δήμος Χαλανδρίου έχει λάβει μεταξύ άλλων τα παρακάτω μέτρα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

► Έχει διανείμει τα σχετικά κονδύλια ανά σχολική μονάδα, μέσων των δύο σχολικών επιτροπών και αναμένεται και νέα κατανομή.

► Ολοκληρώνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές που ήταν σε εξέλιξη (χώροι υγιεινής, ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ, ασανσέρ κ.α.).

► Έχει προχωρήσει στους αναγκαίους καθαρισμούς των αύλειων χώρων.

► Τέλος, λαμβάνεται μέριμνα για την προμήθεια των σχολείων με αντισηπτικά, καθώς και αποθέματος μασκών.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1η Σεπτεμβρίου 2021, από το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, η Πολιτεία δυστυχώς εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, τα οποία στήριξε με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, τα αιτήματα του εν λόγω ψηφίσματος για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, για πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού, για πλήρη κάλυψη του κόστους του προσωπικού καθαριότητας και αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, μεταξύ άλλων, παραμένουν επίκαιρα, δεδομένου ότι δεν υλοποιήθηκαν ποτέ από την Πολιτεία.

Εξάλλου τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τη φετινή χρονιά (προβλέπεται το κλείσιμο των τμημάτων να γίνεται μόνο όταν νοσήσουν το 50% συν 1 των παιδιών της τάξης), δημιουργούν εύλογες ανησυχίες μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού.