Τα self test επιστρατεύει η κυβέρνηση για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και στους χώρους εργασίας μετά τα σχολεία. Έτσι, επεκτείνεται η χρήση αυτού του εργαλείου σε σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, όπως σε λιανεμπόριο, περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές, κλπ), στις υπηρεσίες καθαρισμού, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής αλλά και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στην ενημέρωση της Τετάρτης στην οποία συμμετείχε.

Επίσης, παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας για τα self-test διάγνωσης του κορονοϊού στον ιδιωτικό τομέα που προωθείται προς δημοσίευση, Σημείωσε πως για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, μία φορά την εβδομάδα.

Η διαδικασία

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής. Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτούς τους κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμαhttps://self-testing.gov.gr/ και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19». Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.