Στη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, προχώρησαν σήμερα οι βελγικές Αρχές. Ο ευρωβουλευτής συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές και να εκτίσει την ποινή του.

Έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αιτήθηκαν και μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή. Η ενέργεια των ελληνικών Αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν στη συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του, με σκοπό την έκδοσή του στη χώρα που αιτείται την έκδοση “ερυθράς αγγελίας” μέσω Interpol, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η “ερυθρά αγγελία”, οι Αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις Αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.enikos.gr