Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 01:56

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση Ντράγκι

Συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova, παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επ΄ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στη Ρώμη. «Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται επίσης παραδοσιακούς δεσμούς. Είμαστε μαζί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Και είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», τονίζει ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

Αναφερόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο κύριος Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι «κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι είναι ικανός και αξιόπιστος και ότι μπορεί να δώσει τη σωστή μάχη την κατάλληλη στιγμή» και προσθέτει ότι «είναι ένθερμος υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Για τον λόγο αυτό, εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, «η χώρα μας ενδιαφέρεται να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση Ντράγκι σε θέματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μετανάστευσης αλλά και να βρει τρόπους για την ενίσχυση των διμερών δεσμών Ελλάδας και Ιταλίας».

Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δηλώνει στην Agenzia Nova ότι η παρουσία και η ίδια η συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη δείχνει ότι τα μεσογειακά κράτη που γειτνιάζουν με τη Λιβύη «έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της χώρας αυτής» για «την προώθηση της διαδικασίας οικοδόμησης του κράτους της μεταβατικής κυβέρνησης» και ότι «η σταθεροποίηση της χώρας αυτής παραμένει σημαντική τόσο για την Αθήνα, όσο και για τη Ρώμη». Αναφερόμενος, δε, στο παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από την Τουρκία και την προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Είναι ένα μνημόνιο που προσβάλλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επομένως, είναι σημαντικό για τη Λιβύη να καταλάβει ότι μια καλή σχέση με την Ελλάδα θα αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Και η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λαό της Λιβύης με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο διμερώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όσο για την Άγκυρα, ο κύριος Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με σταθερό, επίμονο και έντιμο τρόπο, θέτοντας τέλος σε κάθε προκλητική και μονομερή ενέργεια.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και τα κράτη στην πρώτη γραμμή δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι «το ζήτημα της μετανάστευσης οδήγησε στο παρελθόν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια μεγάλη σύγκρουση. Τώρα είναι η ώρα να συμβιβαστούμε και να δούμε όχι μόνο τις μετεγκαταστάσεις, αλλά και την ενεργό αλληλεγγύη για την πραγματοποίηση αυτής της διαπραγμάτευσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 01:56

zougla.gr