«Βόμβα» για το δημόσιο: «Έρχεται σημαντική μείωση μισθών - Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα»
«Βόμβα» για το δημόσιο: «Έρχεται σημαντική μείωση μισθών - Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα»

Σοκ προκαλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των «Νέων» που κυκλοφορούν με το ίδιο θέμα κατ’ ουσίαν, την περικοπή του μισθού για δημόσιους υπαλλήλους!

«Μισή δουλειά, μισός μισθός και στο Δημόσιο», γράφει η «Εφ. των Συντακτών», καθώς όπως επεξηγεί στο πρωτοσέλιδό της, η κυβέρνηση επεξεργάζεται «σχέδιο επέκτασης της επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ενώ και τα «Νέα» με κεντρικό τίτλο, «Επιδότηση των μισθών του Δημοσίου» αναφέρουν ότι «το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει να ελαφρύνει το κόστος μισθοδοσίας του προϋπολογισμού».

Στον πυρήνα του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν κυρίως οι συμβασιούχοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ, και εν γένει φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους εργάζονται συμβασιούχοι μερικής απασχόλησης.

Στις λεπτομέρειες του σχεδίου της οδού Νίκης, με πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την απασχόληση θα καλυφθεί μέρος των αποδοχών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως συμβασιούχων.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το αρμόδιο υπουργείο μελετά την κάλυψη μέρους των αποδοχών κυρίως συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η επιδότηση μισθών και εισφορών θα επιτρέψει δε, την παράταση των συμβάσεων εργασίας που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σε μια δεύτερη παρέμβαση, το κράτος θα καλύψει μέρος του μισθού για όσους τίθενται σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Προσοχή, όμως, σύμφωνα και με τα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια της εβδομάδας, η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει μόνο το 40%-60% των απωλειών των μισθολογικών τους απολαβών.

Άρα, μιλάμε για σημαντικό κούρεμα μισθού και σύμφωνα με τα παραδείγματα της «Εφ. των Συντακτών», στο ρεπορτάζ του Μ. Χριστοδούλου, μισθωτός με πλήρη απασχόληση που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ, το κράτος θα καλύπτει το 60% στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή 300 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι συνολικά θα λαμβάνει 800 ευρώ και θα χάνει 200 ευρώ από το μηνιαίο μισθό του.

Ο τρίτος άξονας κυβερνητικών δράσεων σχετίζεται με το κουπόνι ασφαλιστικών εισφορών που θα εγγυάται την κάλυψή τους από το κράτος, μέσω του οποίου θα προσληφθούν άνεργοι που έχασαν την εργασία τους την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, το κράτος μέσω του SURE θα αναλάβει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες θα καλύψουν το μισθολογικό κόστος. Με το μηχανισμό αυτό περιορίζεται το κόστος για τις επιχειρήσεις και στηρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία, γράφουν τα «Νέα».