Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2022. Η μεγάλη πρόκληση»  αναφέρθηκε στις ενέργειες και στους στόχους της κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του σύνθετου προβλήματος που  δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό την οποία εμείς πρέπει να απενεργοποιήσουμε τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί επείγουσα πολιτική προτεραιότητα στον δημόσιο διάλογο.

«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς», είπε ο Πρωθυπουργός, καθώς είναι δύσκολο μέσα σε ένα μικρό διάστημα να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, με τις προτεινόμενες δράσεις να μην συναντούν συχνά τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων.

«Αυτές οι δυσκολίες όμως, δεν αλλάζουν τις κεντρικές μας επιλογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου, που θα αναλάβει τον συντονισμό των πρωτοβουλιών, που διατρέχουν οριζόντια πολλά υπουργεία και περιουσίες.

«Η πιο φλέγουσα διάσταση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος αλλά ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Είναι η μείωση των κοινωνικά ενεργών πολιτών».

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι χάσαμε ένα πλούσιο δυναμικό με τη μετανάστευση νέων ανθρώπων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό και κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες αναφέρθηκε στη διάσταση της γήρανσης και τόνισε ότι πριν από 50 χρόνια το 1962 μόλις το 8% του πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών. Το 26% ήταν κάτω των 14 ετών. Σήμερα το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Αυξήθηκε επίσης πολύ η μέση ηλικία της γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί.

«Αυτό σημαίνει ότι γερνάμε και λιγοστεύουμε. Μόνο αν δούμε κατάματα την απειλή θα τον αντιμετωπίσουμε» είπε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε  ότι το φυσικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις θα μείνει αρνητικό έως το 2045.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις έξι το απόγευμα και η στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους. Επίσης, σε δημόσια διαβούλευση θα αναρτηθεί και θα γίνει νόμος τους κράτους μέσα στον Ιούλιο ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το δυνητικό όριο ηλικίας αυξάνεται στα 54 έτη. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο μέλλον θα εξασφαλιστεί προσιτή στέγη για τους νέους ανθρώπους καθώς το κόστος για την αγορά νέου σπιτιού έχει ανεβεί σημαντικά και λειτουργεί αποτρεπτικά νέα ζευγάρια να μείνουν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι και έτσι να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικογένεια.