Το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» παρουσιάστηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρόντες ήταν ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά και τα παιδιά της. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν από αύριο 10/6 να κλείνουν ραντεβού για να εξεταστούν.

Στο Πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» μπορεί να συμμετάσχει κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. Από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα, σημειώνοντας πως εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα πολιτικές δημόσιας υγείας και σημείωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο  Πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι πέντε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε προς όφελος της υγείας μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Πρώτον να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά», ανέφερε συμπληρώνοντας πως «όποιος τις ακολουθεί μπορεί να προσθέσει έως και 18 χρόνια ζωής επιπλέον».

«Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολα να πείσουμε τους πολίτες πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας προσδόκιμο και ποιότητα της ζωής μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και, κλείνοντας, αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. «Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει “γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις”. Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας».