Η νέα γενιά του Αμαρουσίου γνωρίζει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, με τρόπο ευχάριστο, σύγχρονο και βιωματικό 

Περιπατητική διαδρομή των μαθητών Β’ τάξης του 3ου ΓΕΛ σε σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς, με πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου       

 

Μία ευχάριστη και πλούσια σε εμπειρίες και γνώση περιπατητική διαδρομή σε σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς της πόλης του Αμαρουσίου διοργάνωσε για τους/τις μαθητές/τριες της Β’ τάξης  του 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου το Αυτοτελές Γραφείο Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Αμαρουσίου.

Στόχος της διοργάνωσης είναι τα νέα παιδιά, να έλθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης τους και να ανακαλύψουν  σημαντικά τοπόσημα, με τρόπο σύγχρονο και βιωματικό θέτοντας γερές βάσεις για το μέλλον.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Μουσείο/Ίδρυμα του Γιάννη Τσαρούχη, που στεγάζεται στο υπέροχο νεοκλασικό σπίτι που έχτισε ο ζωγράφος το 1965, όπου φιλοξενήθηκε και το ατελιέ του. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου, η θεατρολόγος, εικαστικός Βάσω Τζούτη, μίλησε στα παιδιά για το έργο του Γιάννη Τσαρούχη, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή προβολή, μετατρέποντας την επίσκεψη σε μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία.

Λίγα στενά παρακάτω, στη γωνιά των οδών Χαϊμαντά και Αισώπου, τα παιδιά βρέθηκαν μπροστά στην  επιγραφή: «Τριανέμι. Ο ομφαλός της γης. Κωστής Παλαμάς.» Εκεί ήταν η οικία του Γιώργου Κατσίμπαλη ( 1899-1978), σπουδαίου διανοούμενου και συγγραφέα, αδελφικού φίλου του Γιώργου Σεφέρη. Είναι ο μυθικός πρωταγωνιστής του Miller, βιβλίο του «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού.

Στην ίδια γειτονιά, τα παιδιά επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, μια μονόκλιτη κεραμοσκεπαστή βασιλική με ημικυκλική αψίδα ιερού και υπέροχες τοιχογραφίες, που μαρτυρεί τη μεγάλη εκκλησιαστική κληρονομιά της πόλης του Αμαρουσίου.

Ακολούθησε η επίσκεψη στη Βορέειο Βιβλιοθήκη, όπου η διευθύντρια Φωτεινή Παμβουξόγλου μύησε τους μαθητές στον κόσμο της γνώσης και της ιστορίας, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στους 18.000 τόμους βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη, που καλύπτουν ποικίλα θέματα όπως λογοτεχνία-ψυχολογία-ιστορία-τέχνη-κοινωνικές επιστήμες και παιδικό βιβλίο. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι διαθέτει 5.583 τίτλους βιβλίων από τη συλλογή του Θεόφιλου Βορέα και αρκετές σπάνιες εκδόσεις και παλαιότυπα βιβλία. Στόχος της βιβλιοθήκης -πρόσθεσε- είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της με νέες εκδοτικές παραγωγές.

Η περιπατητική διαδρομή ολοκληρώθηκε στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» στην πλατεία Ηρώων, η οποία στεγάζεται σ’ ένα ιστορικό κτίριο του 1871, που ήταν στο παρελθόν το πρώτο σχολείο και αργότερα το παλαιό Δημαρχείο της πόλης.  Οι μαθητές /τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα τέχνης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εικαστικός Μπέττυ Καρούση τους μίλησε για τη σημασία και την ιστορία των εκθεμάτων που φιλοξενούνται μόνιμα στο χώρο.

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αλεξάνδρα Φορλίδα και Αργυρώ Ποτηράκη, συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική και πολιτιστική τους εμπειρία.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Αυτοτελούς Γραφείου Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς και συγχαίρει ιδιαίτερα στην Εντεταλμένη Σύμβουλου Φανή Λέκκα που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού της περιπατητικής διαδρομής.

Συγχαίρει επίσης τους/τις μαθητές/τριες της Β’ τάξης του 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης και προτρέπει τους συντελεστές να συνεχίσουν τη δράση και με άλλα σχολεία, ώστε η νέα γενιά να γίνει κοινωνός της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά της η κα Φανή Λέκκα ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, οι οποίοι συνέβαλαν στην καλύτερη μεταλαμπάδευση της γνώσης στα νέα παιδιά.