Έλαβε ευρωπαϊκή πιστοποίηση για την παραγωγή κοινοτικής ενέργειας

Μια νέα εποχή για την πράσινη ενέργεια ανοίγει στον Δήμο Χαλανδρίου μετά την πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τοπικών αρχών για την ενεργειακή μετάβαση (Energy Cities).

Με την πιστοποίηση αυτή, ο Δήμος Χαλανδρίου εντάσσεται στις ενεργειακές πόλεις της Ευρώπης, στην Ένωση Energy Cities, που εκπροσωπεί 1000 πόλεις από 30 χώρες!

Χάρη στην πιστοποίηση LIFE LOOP που έλαβε πρόσφατα ο Δήμος για την επιτυχή διαπίστευσή του ως «Δήμος – οδηγός» για την παραγωγή κοινοτικής ενέργειας, αποκτά πρόσβαση σε:

● χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν στην παραγωγή κοινοτικής ενέργειας
● έργα ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του
● δίκτυα για την ανταλλαγή γνώσεων και υπηρεσιών


Ενεργειακή κοινότητα «Flya Energy»

Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου έχει προχωρήσει στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας «Flya Energy», με στόχο την παραγωγή πράσινης ενέργειας για την καταπολέμηση της ενεργειακής ανισότητας και φτώχειας.

Θα κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο εντός της πόλης, πάνω από το υφιστάμενο δημοτικό πάρκινγκ, επί των οδών Ηρακλείτου, Ιόλης, Φαίδρας και Λητούς.

«Δωρεάν ενέργεια»

Το πάρκο θα είναι ισχύος 150 κιλοβάτ (παραγωγή 230 μεγαβατώρες τον χρόνο).

Η ενέργεια που θα παράγεται θα καλύπτει, δωρεάν τις ανάγκες:

√ Δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων

√  Ευάλωτων νοικοκυριών που στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου

√  Των νοικοκυριών που συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα «Flya Energy»


Μηδενικοί λογαριασμοί σε 3 χρόνια!

Στην πρώτη, πιλοτική φάση, στην ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Χαλανδρίου συμμετέχουν ο Δήμος Χαλανδρίου, η Δημοτική Επιχείρηση ΦΛΥΑ Α.Ε. και 41 νοικοκυριά.

Η επένδυση για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στη «Flya Energy», φτάνει στα 2.000-3.5000 ευρώ (κατά προσέγγιση), εφάπαξ, για 25 χρόνια.

Η απόσβεση της επένδυσης με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος, υπολογίζεται σε 2 με 3 έτη.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο Δήμος προχώρησε στη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που με τη σειρά του συνεργάζεται με την  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ηλέκτρα Energy, για το σχεδιασμό, οργάνωση και διαχείριση δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Η μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου αποτελεί ξεχωριστό τεχνικό έργο που θα γίνει από τον Δήμο.