Το καλύτερο ρόφημα για ενυδάτωση δεν είναι το νερό όπως πίστευες μέχρι σήμερα
Το καλύτερο ρόφημα για ενυδάτωση δεν είναι το νερό όπως πίστευες μέχρι σήμερα

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας και αποδεικνύεται με κάθε δυνατό τρόπο.

Η ενυδάτωση του σώματος μας με υγρά σε καθημερινή βάση βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων, στη λειτουργία των οργάνων, στον ύπνο, στη γνωστική λειτουργία, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, στην προστασία από λοιμώξεις και πολλά άλλα.

Κι ενώ ο καφές, το τσάι και ορισμένες πηγές τροφής, όπως το σέλινο, μπορούν όλα να τροφοδοτήσουν το σώμα μας με υγρά, το νερό θεωρείται ότι είναι ο βασιλιάς της ενυδάτωσης. Συνιστάται να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια με νερό καθημερινά.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ίσως το νερό μπορεί να χρειαστεί να αφήσει την πρώτη θέση στην ενυδάτωση.

Ερευνητές από μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition εξέτασαν τις επιδράσεις 13 διαφορετικών ροφημάτων στην ισορροπία υγρών σε περισσότερους από 70 άνδρες συμμετέχοντες.

Οι τύποι των ποτών που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, μπύρα, ζεστό καφέ, κρύο τσάι, γάλα και άλλα. Ενώ ο κάθε συμμετέχων κατανάλωνε μόνο 3 από αυτά τα διαφορετικά ποτά, όλοι οι άνδρες έπιναν νερό. Ποιο όμως από αυτά τα ποτά αποδείχθηκε πιο ενυδατικό;

Το καλύτερο ρόφημα για ενυδάτωση δεν είναι το νερό όπως πίστευες μέχρι σήμερα

Το γάλα κέρδισε το νερό, αλλά τι το κάνει τόσο ενυδατικό;

Μέσω της ανάλυσης ούρων, η μελέτη αποκάλυψε ότι το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό. Αυτά τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν πως ισχύουν τόσο για το αποβουτυρωμένο γάλα όσο και για το πλήρες γάλα. Τέτοια ευρήματα αναφέρθηκαν και σε μια μελέτη το 2011 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster, η οποία έδειξε ότι το γάλα είναι μια ανώτερη πηγή ενυδάτωσης για τα παιδιά μετά την άσκηση σε σύγκριση με το νερό ή τα αθλητικά ποτά.

 

Τι κάνει λοιπόν το γάλα τόσο ενυδατικό;

«Το γάλα προσφέρει πολλά οφέλη που δεν υπάρχουν στο νερό, όπως ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και υγιή λίπη», δήλωσε ο Akash Bajaj MD MPH, Triple Board Certified, Anti-Aging and Longevity Specialist, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Health Digest.

«Το γάλα είναι ανώτερο από το νερό ως πηγή ενυδάτωσης γιατί βοηθά στην επιβράδυνση της εκκένωσης του νερού από το στομάχι, ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Με άλλα λόγια, επειδή το γάλα περιέχειε τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά, το σώμα το κρατά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς απαιτεί περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί.

Το καλύτερο ρόφημα για ενυδάτωση δεν είναι το νερό όπως πίστευες μέχρι σήμερα

Ενυδατικές εναλλακτικές λύσεις για το γάλα

Βέβαια η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να έχει τα μειονεκτήματα της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φούσκωμα, ναυτία, διάρροια και γενική γαστρεντερική δυσφορία – ιδιαίτερα για όσους μπορεί να έχουν ευαισθησία στη λακτόζη.

Εναλλακτικά, ορισμένα είδη γάλακτος ενδέχεται να επιδεινώσουν αυτή την ευαισθησία εάν οι αγελάδες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με συνθετικές αυξητικές ορμόνες, σύμφωνα με το Insider.

Ευτυχώς, το γάλα δεν είναι το μόνο ρόφημα στο οποίο μπορούμε να στραφούμε για ενυδάτωση. «Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις, όπως τσάι χωρίς καφεΐνη που μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, νερό καρύδας, αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες, νερό με έγχυση φρούτων/λαχανικών και διάφορες μορφές γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ζάχαρη, όπως αμύγδαλο. και γάλα σόγιας», μας λέει ο Δρ Bajaj.
Ωστόσο, αυτά τα ποτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του νερού. «Με απλά λόγια, δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, δηλαδή κύτταρα, ιστούς, όργανα κ.λπ., είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενυδάτωση», δηλώνει ο Δρ Bajaj. «Χρειαζόμαστε υγρά για να διατηρούμε την κυκλοφορία του αίματος μας, την πεπτική οδό ανεμπόδιστη, τα όργανα να λειτουργούν σωστά και τη θερμοκρασία του σώματος να ρυθμίζεται σωστά». Το γάλα είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στην ημερήσια πρόσληψη νερού.